Orban kritizira Europsku komisiju zbog migracijske politike

Orban kritizira Europsku komisiju zbog migracijske politike

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da je potrebna nova Europska komisija s novim pristupom migracijskoj politici, dodajući da su dani “odbrojani” sadašnjem sastavu Komisije kojemu mandat istječe u svibnju iduće godine.

Orban, jedan od najvećih protivnika migracijske politike EU-a, rekao je za državni radio da je potrebna Komisija koja neće kažnjavati zemlje koje štite svoje granice od migranata.

Ranije u srpnju Europska komisija proglasila je ilegalnim novi mađarski zakon koji kriminalizira potporu tražiteljima azila.

Komisija je podnijela tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti njezina zakona o azilu i povratku migranata te joj poslala upozorenje zbog zakona koji kriminalizira aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima.

Orban je ocijenio odluku Komisije nevažnom budući da joj uskoro istječe mandat. Rekao je da su njezine sadašnje odluke i prijedlozi kao “posljednji pokreti žabljih nogu u pokusima iz biologije koje smo vidjeli kada smo išli u školu, a što više nije važno”.

“Treba nam nova Komisija… s novim pristupom”, rekao je Orban za radio.

“Nakon europskih izbora potrebna nam je Komisija koja ne kažnjava zemlje koje štite svoje granice poput Mađarske”, dodao je.

Kazao je da umjesto toga treba kažnjavati one koji puštaju milijune migranata u Europu kršeći postojeća pravila EU-a. Nije naveo koje su to zemlje članice.

Europski izbori održat će se u svibnu 2019. (Hina)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI