Uskok optužio skupinu krijumčara duhana koja je proračun oštetila za više od devet milijuna kuna

Uskok optužio skupinu krijumčara duhana koja je proračun oštetila za više od devet milijuna kuna

Uskok je optužio deseteročlanu skupinu koju tereti da su u dva navrata u Hrvatsku prokrijumčarili preko 15 tona duhana u listu čime su na ime neplaćenih trošarina oštetili državni proračun za više od devet milijuna kuna, sebi pribavivši gotovo 1,2 milijuna kuna.

Optužnica je pred zagrebačkim Županijskim sudom podignuta protiv sedmorice hrvatskih, jednog slovenskog i dvojice bosansko-hercegovačkih državljana zbog izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i proizvodnje, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Kupovinu, prijevoz, skladištenje, pripreme za prodaju i samu prodaju veće količine rezanog duhana prema optužnici su od studenoga 2017. do sredine ove godine na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije dogovorila dvojica okrivljenika.

Duhan je u inozemstvu kupovao trećeosumnjičeni te ga je unosio u Hrvatsku, gdje je prvookrivljeni u Zagrebu organizirao skladištenje, obradu, preradu i proizvodnju aromatiziranog duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju. Ostali pripadnici udruženja također su imali su određene uloge u tom krijumčarskom poslu, kažu u Uskoku.

Jedan je preuzimao, skladištio i pronalazio kupce duhana, drugi je nadzirao proces rezanja i pakiranja te nabavljao materijal, angažirao radnike i dogovarao prodaju i prijevoz duhana kupcima.

Drugookrivljenik je na koprivničko-križevačkom području organizirao skladištenje i obradu duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju, pri čemu su trojica kupovala duhan na području Hrvatske, a druga dvojica pripremljeni duhan prodavali i isporučivali kupcima.

Osumnjičenika koji je nabavljao duhan u inozemstvu terete također da je u studenom 2017. angažirao dvojicu suradnika da za novčanu nagradu uz pomoć lažne dokumentacije teretnim vozilom iz Slovenije u Hrvatsku prevezu devet tona prešanog duhana u listu. Potom je i u ožujku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona duhana iz Slovenije u Hrvatsku, navodi Uskok. (Hina)

Foto/Jurica Galoic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI