Kremlj šalje 400 ruskih plaćenika u Kijev u misiji atentata na Zelenskog

Kremlj šalje 400 ruskih plaćenika u Kijev u misiji atentata na Zelenskog

Ruska privatna vojna Wagner Group navodno je dovezla plaćenike u Ukrajinu iz Afrike.

Ukrajinska vlada je u subotu prvi put primila obavještajne podatke o ruskim plaćenicima, objavio je The Times. Nekoliko sati kasnije u Kijevu je uveden policijski sat od 17 sati. do 8 sati ujutro na snazi ​​najmanje sljedećih 36 sati, “za učinkovitiju obranu glavnog grada i sigurnost njegovih stanovnika”.

“Svi civili koji budu na ulici tijekom policijskog sata smatrat će se pripadnicima neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih skupina”, napisao je u subotu gradonačelnik Kijeva Vitalij Klitčhko. “Molim vas, tretirajte situaciju s razumijevanjem i ne izlazite van”, rekao je.

Visoki dužnosnik američke obrane rekao je novinarima u ponedjeljak da u Kijevu postoje izviđačke snage, ali nije mogao potvrditi da je tim snagama naređeno da ubiju Zelenskog.

U potezu kojeg je podržao američki državni tajnik Antony Blinken, Europska unija je u prosincu krenula ka sankcioniranju Wagner grupe koju podupire Rusija i njezinih suradnika za ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i izvansudska pogubljenja po kratkom postupku ili samovoljna pogubljenja i ubojstva te destabilizirajuće aktivnosti u zemljama uključujući Libiju, Siriju, Srednjoafričku Republiku i ukrajinsku regiju Donbas.

Bivši američki obavještajni dužnosnici nagađali su za američki Fox News a su ti plaćenici najvjerojatnije već mjesecima djelovali u Kijevu jer je ruski predsjednik Vladimir Putin zahtijevao obavještajne podatke na terenu u glavnom gradu Ukrajine prije planirane invazije koja je započela prije pet dana.

Jedan je dužnosnik rekao da raspoređivanje Wagner grupe za atentat na Zelenskog daje Putinu mogućnost da kaže, “to nisam bio ja”. Drugi bivši američki dužnosnik dodao je da bi to što bi Wagner grupa izvršila sudska ubojstva u Kijevu, možda korištenjem živčanog agensa ili nečeg što se ne može ući u trag, mogla biti taktika ruske vlade jer je “nešto što se ne može pripisati opcija koju bi Putin želio imati.”

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) dokumentira sve veću upotrebu privatnih vojnih tvrtki (PMC) u Rusiji kako bi povećala svoj međunarodni utjecaj neregularnim sredstvima.

Grupa Wagner, koja je povezana s ruskim Ministarstvom obrane, posebno s Glavnim obavještajnim upravom (GRU) i Federalnom sigurnosnom službom (FSB), nedavno je stigla u Mali jer je Francuska počela smanjivati ​​svoje vojne napore protiv selefijskih džihadista grupe u regiji.

PIŠE: Danielle Wallace/ Fox News/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI