KORUPCIJA U BiH: Državna agencija platila preko 150 tisuća eura za ‘feštu’ političarima

KORUPCIJA U BiH: Državna agencija platila preko 150 tisuća eura za ‘feštu’ političarima

U noći između 5. i 6. studenog BiH je, po prvi put nakon što je postala samostalnom državom, nekako osposobila dovoljan broj kontrolora leta i skupila novac za nabavu opreme nužne za nadzor cjelokupnog zračnog prometa, što su do sada za nju obavljale područne kontrole leta u Zagrebu i Beogradu.

Računica je tu prilično jasna. Svaki zrakoplov koji preleti iznad BiH nekim od predviđenih koridora za to i plati pa je kalkulacija kako se samo na taj način godišnje može utržiti do 15 milijuna eura.

Događaj kojemu se ne bi imalo što prigovoriti ipak se pretvorio u skandal jer se ispostavilo kako je vladajućoj kasti u BiH to bio povod za još jedan ‘dernek’ na tuđi račun, kojega je u ovom slučaju platila Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA). Direktor te agencije je Dragan Primorac, zet predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Primorac je tako 6. prosinca upriličio “event” u ljetnjikovcu “Radobolja” u Mostaru, na kojem se okupila gotovo sva politička krema iz BiH, predvođena Čovićem i njegovim bliskim suradnicima iz HDZ-a, no nisu izostali ni bošnjački dužnosnici poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Probrano društvo, koje je u jednom trenutku, kako se vidjelo iz snimki koje su postale dostupne, ozarenih pogleda u noćno nebo nad Mostarom pratilo veliki događaj, zabavljalo je i probrano glazbeno okruženje. Bili su tamo Halid Bešlić, Ana Rucner, Nina Badrić, a program je vodio Tarik Filipović.

Kada se ispostavilo kako je ta bizarna večernja zabava stajala 300 tisuća konvertibilnih maraka (nešto više od 153 tisuće eura) uslijedile su brojne reakcije, a mediji u BiH tražili su objašnjenje za što je novac zapravo potrošen i čiji je.

Agencija BHANSA odgovorila je na to kako to građane BiH nije stajalo ništa, a u pozadini te neobične tvrdnje je bila konstatacija kako zabava nije plaćena iz proračuna nego od prihoda te agencije.

Agencija postavila vrlo stroge uvjete natječaja  

Po navodima agencije sve je bilo transparentno, jer je za organiziranje zabave još u srpnju bio raspisan javni natječaj, a odabrana je najpovoljnija ponuda koju je dala tvrtka “Marketing” iz Mostara i koja je organizaciju tog događaja procijenila na točno 299.350 KM, tek za koju marku manje od 300 tisuća, koliko je kao gornju granicu zacrtala BHANSA.

Ostali ponuđači odbijeni su s obrazloženjem da su nepravilno popunili obrasce ili da za razliku od mostarskog “Maretinga” nisu priložili dokaz kako su ranije organizirali zbivanja slične vrste u vrijednosti od najmanje 300 tisuća KM.

Prema dostupnoj natječajnoj dokumentaciji BHANSA je postavila vrlo stroge uvjete tko i pod kojim uvjetima može pjevati njima i njihovim gostima-političarima. Tako su odredili da odabrani izvođač pop glazbe mora imati najmanje pet izdanih studijskih albuma i najmanje pet osvojenih nagrada na “prestižnim” natjecanjima. Uz to mora imati i završenu glazbenu akademiju ili barem dokazati kako je u stanju organizirati koncert za kojega će prodati najmanje 20 tisuća ulaznica.

Za pjevača narodne glazbe uvjeti su bili još rigorozniji pa je izvođač morao imati čak deset izdanih studijskih albuma i najmanje tri desetljeća staža na glazbenoj pozornici te iza sebe koncerte s najmanje 30 tisuća ljudi u publici.

Natječajnom dokumentacijom tražio se i violončelist/ica s najmanje 15 godina glazbenog staža te sa završenom glazbenom akademijom, odsjek violončelo.

U natječajnoj dokumentaciji ima cijeli niz dodatno zanimljivih stavki poput “plesnog para koji izvodi ples na svili” ili “plesne skupine u svjetlećim odijelima”. Uz to je, očekivano, išao i zahtjev za “vrhunskim jelima i vinima” za 250 uzvanika te smještaj u hotelu s najmanje 5 zvjezdica za njih stotinu.

Nakon kritika u medijima nije se oglasila niti jedna stranka čiji su članovi sudjelovali na mostarskoj fešti, a reagirala je oporbena Naša stranka, koja je zastupljena u parlamentima na državnoj i razini Federacije BiH, a dio je vlasti u Sarajevskoj županiji. Stranka je ocijenila kako je taj događaj zapravo ponizio građane BiH bacanjem ogromnog novca na “terevenku” istaknuvši da je, iako se ne radi o izravnom uzimanju iz proračuna, novac kojima upravlja BHANSA ipak  javan, a ne privatan te da formalno raspisivanje javnog natječaja sve pretvara u farsu. (Hina)

Foto: Izvor/ bljesak.info

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI