Ministar Horvat o borbi protiv koronavirusa s ministrima gospodarstva članica EU-a

Ministar Horvat o borbi protiv koronavirusa s ministrima gospodarstva članica EU-a

Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je u petak organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara EU-a nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama na nacionalnoj i europskoj razini u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Video konferenciju je inicirao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, nakon prethodnog formalnog Vijeća za konkurentnost (COMPET), održanog 27. veljače u Bruxellesu, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

“Važno je da u ovoj situaciji Europska komisija i države članice redovno razmjenjuju sve relevantne informacije te koordiniraju mjere na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se lakše borile protiv daljnjeg širenja virusa Covid-19 i time ograničili negativan utjecaj na gospodarstvo EU-a”, zaključio je Horvat.

Prema priopćenju, naglasak današnje videokonferencije je bio na učinkovitosti jedinstvenog tržišta u uvjetima pritiska vanjskih čimbenika

“Zaključeno je kako bi daljnja fragmentacija jedinstvenog tržišta bila dodatna poteškoća nesmetanom kretanju roba i održavanju lanaca opskrbe”, stoji u priopćenju.

Države članice su razmijenile i stavove o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica.

“U svim ovim poteškoćama posebno je važno pronaći zajedničke odgovore kako bi se gospodarstvenicima i poslovnim subjektima što prije omogućili prikladni alati, kao odgovor na postojeće stanje”, istaknuo je ministar Horvat.

Na sastanku se razgovaralo i o pojedinačnim mjerama koje su donesene u samim državama članicama te njihovoj kompatibilnosti s inicijativama dogovorenim na razini EU, uz poruku da je  što prije potrebno definirati temeljne potporne aktivnosti za oporavak europskih gospodarstava u budućnosti. (Hina)

Foto: PRESS MGPO

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI