Plenković nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a: Ključno financiranje zdravstvenog sustava

Plenković nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a: Ključno financiranje zdravstvenog sustava

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je u utorak novinarima u središnjici HDZ-a nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, da će Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva.

Beroš je ranije radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom je slučaju, tvrdi premijer, čovjek koji poznaje sustav izutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva.

“Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti”, kazao je Plenković.

Ističe da je Beroš iskusan i angažiran sa svim stručnim kompetencijama i kvalifikacijama, te da ima punu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo.

Što se tiče glavnih tema i zadataka novog ministra do parlamentarnih izbora, Plenković je poručio da naš sustav zdravstva uvijek treba dodatna poboljšanja.

Ključno financiranje zdravstvenog sustava

“Cijeneći sva postignuća koja smo do sada ostvarili, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini dostupnijim, kvalitetnijim za pacijente i da se dotakne ključne teme – financiranja zdravstvenog sustava koji, nažalost, generira određene gubitke,” kaže Plenković.

Neke od tema u zdravstvu kojima će se novi ministar trebati posvetiti su i prekovremeni sati liječnika, funkcionalne integracije bolnica, ali i bavljenje međunarodnom zdravstvenom krizom zbog koronavirusa.

Upitan hoće li Kujundžić okrenuti leđa HDZ-u u Saboru, Plenković je ustvrdio da neće.

“Milan Kujundžić ima mandat u Saboru, nije to takva prva situacija. Sasvim je prirodno da onaj koji je dobio mandat da se vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem”, kazao je.

Upitan hoće li vratiti sigurnosnu provjeru ministara rekao je kako će se “morati osnažiti filteri određenih odabira”.

“Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku – tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama koje imaju u karijeri. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora, intervjua ili saznanja”.

“Morat ćemo malo osnažiti filtere određenih odabira – najprije na razini stranke, a onda možda kasnije i sustavno na razini države jer bi bilo lakše i dobro neke stvari znati ranije”, nagovijestio je premijer.

Autor/ Hina/ Totalno.hr/ Foto: screenshot/ HRT4

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI