May od svojih konzervativaca traži podršku za brexit

May od svojih konzervativaca traži podršku za brexit

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je pozvala članove vlastite Konzervativne stranke da premoste “razlike koje nas dijele”, tri dana nakon što je pretrpjela još jedan ponižavajući poraz u parlamentu oko brexita.

U pismu koje je poslala na adrese 317 konzervativnih parlamentaraca, May je rekla kako je rezultat glasovanja u četvrtak bio “razočaravajuć” te je naglasila da će “povijest suditi svima za uloge koje smo imali u procesu brexita”.

Također je rekla da će se ovoga tjedna vratiti u Bruxelles na razgovore s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom te će idućih dana razgovarati sa svim čelnicima država EU.

Britanija će napustiti Europsku uniju 29. ožujka, no parlamentarci nisu poduprijeli Mayin plan o uvjetima razlaza, a EU odbija naknadne pregovore.

Euroskeptični konzervativci nisu glasovali u četvrtak o njezinu planu da traži izmjene dijelova dogovora s EU u zadnji trenutak, osudivši tako manjinsku vladu na parlamentarni poraz.

Euroskeptici nisu bili sretni sa prijedlogom u kojem, čini se, nije bilo mogućnosti za brexit bez dogovora, tvrdeći da to slabi britansku pregovaračku moć.

Prema nedjeljnom pismu, čini se da May nije promijenila strategiju.

“Ne podcjenjujem koliko duboko ili koliko se iskreno kolege drže svojih stavova o ovom pitanju”, napisala je May.

“No, vjerujem da će izostanak kompromisa potrebnih za sporazum o razlazu kojim se ostvaruje referendumska odluka kao i za njegovu potvrdu u parlamentu iznevjeriti ljude koji su nas izabrali da ih predstavljamo i risikira svijetlu budućnost koju zaslužuju”, zaključila je May. (Hina)

Foto/screenshot/youtube

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI