Grabar-Kitarović u sklopu konferencije UN-a „Žene na vlasti“ održala bilatrealni sastanak s potpredsjednicom Kolumbije

Grabar-Kitarović u sklopu konferencije UN-a „Žene na vlasti“ održala bilatrealni sastanak s potpredsjednicom Kolumbije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas sudjeluje na konferenciji “Žene na vlasti” u UN-u, a prvi dan boravka nazočila je večeri dobrodošlice visoke razine u organizaciji predsjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda Maríe Fernande Espinose Garcés, uz druge državne poglavarice koje sudjeluju na konferenciji Ujedinjenih naroda „Žene na vlasti“, priopćio je ured predsjednice.

Konferencija „Žene na vlasti“ ima cilj pokazati koliko je bitno da se žene zauzmu za sebe i nikada ne odustaju, a odgovornost žena političarki je da svojim postupcima i djelima pokažu drugim ženama i djevojkama širom svijeta da vjeruju u sebe i budu odlučne u rušenju svih prepreka koje se nađu na putu.

Predsjednica je održala i bilateralni sastanak s potpredsjednicom Kolumbije Martom Lucíom Ramírez, a sugovornice su zaključile kako dvije države imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose i bez otvorenih pitanja. Izrazile su mišljenje kako bi uspostava redovitog političkog dijaloga i razmjena posjeta na svim razinama dovela do jačanja bilateralnih odnosa i suradnje između naših zemalja na političkom, gospodarskom te drugim područjima.

Govoreći o projektima zemalja članica Europske unije i Kolumbije, naglašeno je kako hrvatska nevladina udruga „Društvo za psihološku pomoć“ provodi edukacijski program „Razvoj kapaciteta za psihosocijalnu potporu – Osnaživanje kolumbijskih pomagačkih stručnjaka za pružanje psihosocijalnih usluga“ s Delegacijom Europske unije u Kolumbiji. Svrha projekta je pomoći kolumbijskim stručnjacima uspješnije se nositi sa psihosocijalnim posljedicama koje trpe žrtve dugogodišnjeg sukoba u Kolumbiji, uzimajući pri tome u obzir iskustva koja su hrvatski stručnjaci stekli tijekom rata u Hrvatskoj i drugdje.

Isto tako, nakon bilateralnih posjeta i kontakata tijekom 2017. godine i 2018. godine, ostvarena je suradnja u području sveobuhvatnog modela pronalaska nestalih osoba i identifikacije posmrtnih ostataka uslijed ratnog djelovanja između hrvatskog Ministarstva branitelja i kolumbijskih partnera.

Predsjednica Grabar-Kitarović svoj će boravak u New Yorku obogatiti i brojnim bilateralnim susretima.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI