VIDEO – KONFERENCIJA SUMMIT EU-a Plenković: Hrvatska podržava razvoj odnosa EU-a s Istočnim partnerstvom

VIDEO – KONFERENCIJA SUMMIT EU-a Plenković: Hrvatska podržava razvoj odnosa EU-a s Istočnim partnerstvom

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Hrvatska podržava razvoj odnosa Europske unije s državama Istočnog partnerstva, uz potporu europskim ambicijama onih zemalja koje žele daljnje približavanje EU-u.

Plenković je sudjelovao na samitu EU-a i šest država Istočnog partnerstva u formi video-konferencije, koji je održan na poticaj Hrvatske kao još jedan dijalog na najvišoj razini u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, priopćeno je iz vlade. Hrvatsko predsjedanje završava s krajem lipnja.

Istočno partnerstvo uključuje Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Moldovu i Ukrajinu, kao strateški okvir za izgradnju i jačanje partnerskih odnosa EU-a s tim državama.
Za Europsku uniju politika susjedstva je važna poluga u promicanju demokratizacije, vladavine prava i reformi u tih 6 zemalja, ističe se u priopćenju.

“Hrvatska podržava daljnji razvoj odnosa EU-a s državama Istočnog partnerstva uz čvrstu potporu europskim ambicijama onih zemalja koje žele daljnje približavanje Europskoj uniji. Dosljedno poštivanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti svake od država Istočnog partnerstva i mirno rješavanje sporova u skladu s međunarodnim pravom, od najveće je važnosti na tom putu, a osobito u kontekstu niza zamrznutih konflikata”, izjavio je premijer Plenković.

Kako bi pomogla državama Istočnog partnerstva da ublaže društveno-ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, Europska unija je mobilizirala sredstva u okviru financijskog paketa u vrijednosti do 2,5 milijarde eura, uključujući makrofinancijsku pomoć, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI