Konačno novi IPO na Zagrebačkoj burzi

Konačno novi IPO na Zagrebačkoj burzi

Eppur si muove. Ipak se nešto kreće na Zagrebačkoj burzi. Nakon dugog niza godina kad nismo imali novi IPO ,prošli tjedan je najavljeno da se relativno nepoznata kompanija Meritus Plus grupa odlučila na prikupljanje kapitala putem burze. Naime dosadašnji vlasnici su prodali udjel u kompaniji institucionalnim investitorima (mirovinskim i investicijskim fondovim), a oni planiraju uskoro izlistati dio dionica na ZSE. S obzirom da se kompanija bavi poslovnim uslugama i call centrima, a ima prihode od oko 230 milijuna kuna, bit će zanimljivo vidjeti kako će biti procjenjena vrijednost i na koji način će biti provedeno listanje na ZSE. Prikupljeno je 93 milijuna kuna koje Meritus planira potrošiti na dodatno širenje poslovanja.

Nije ni to kraj novosti sa domaćeg tržišta kapitala,koje nakon dugog niza godina rezigniranog trgovanja, pada prometa i nemogućnosti pronalaska poslovnog modela koji bi ZSE vratio na stare slave, dobili smo pojedinačno najvećeg vlasnika Zagrebačke burze, kompaniju EUNEX-C u vlasništvu malezijskog ulagača a povezanu sa nekadašnjom perjanicom brokerske industrije Fima vrijednosnicama iz Varaždina i utemeljitelja Varaždinske burze, Milana Horvata.

Proteklih mjeseci EUNEX-C je uspio kupiti udjel od 19,98 %, i zaustavio se na zakonskom pragu, kad mora pitati regulatora Hanfu odobrenje za dodatne korake. S obzirom da čekamo rasplet situacije, u nedavnom intervjuu jednim dnevnim novinama Horvat je najavio stjecanje još većeg udjela kako bi mogao operativno preuzeti i upravljanje sa ZSE te puno novih proizvoda i uvrštenja koja bi pridonijela rastu prometa i povjerenju ulagača.

Moramo napomenuti da imamo još tri veća dioničara ZB, PBZ -CO mirovinski fond sa 9,99%, EBRD sa 5%, te investicijski fond iz SAD-a Baktun sa 7,8%. Nejasno je kako ostali dioničari gledaju na pokušaj preuzimanja, ali teško je za povjerovati da ne žele novo vodstvo koje bi pokrenulo ZSE nakon godina letargije. Uz to ZSE je i vlasnik Ljubljanske burze (LJSE) i očigledno će pokušati kroz platformu regionalnog tržišta privući strane institucionalne investitore i ponuditi domaćim mirovinskim fondovima šansu da nađu ulagačke prilike.

S obzirom na upravo provedenu mini mirovinsku reformu, postoje naznake da će doći do podjele mirovinskih fondova, pa bi od trenutna 4 dobili 6 ili više fondova. Naime kako je doneseno pravilo da fondovi koji imaju tržišni udjel preko 20% moraju dio prihoda dijeliti sa ostalima, pretpostavlja se da će društva za upravljanje fondovima napraviti podjelu na više konkurentskih društava što će u konačnici biti pozitivno za njihove članove a moglo bi dodatno pokrenuti trgovinu na ZSE. Naime, 4 OMF trenutno raspolažu sa preko 100 milijardi kuna imovine, sa godišnjim priljevom od preko 6 milijardi godišnje, pa je za očekivati da će se dio namjenjen ulaganju u dionice još povećavati.

Proteklih dana se desio i jedan očekivani potez, naime pojedinačno najveći dioničar Luke Ploče, ENNA ( bivši PPD) odlučio se na prelazak praga od 25% i objavljivanje javne ponude, što su opravdali sa trenutno niskom cijenom dionice na burzi s obzirom da je cijena na 10 godišnjem minimimu, i na P/B 0,46 na trenutnoj cijeni od 450 kn dok se do prošlog tjedna cijena kretala još niže, oko 350 kn.

U samoj Luci Ploče su najavljene i kadrovske promjene te imenovanje nove uprave, uz otvaranje novog terminala koji je indirektno povezan preko ENNA koja je suinvestitor sa kompanijom Vitol, jednim od najvećih commodity trgovaca na svijetu. Sa druge strane Luka Rijeka je prošle godine prošla vlasničku transformaciju kad je poljska grupacija OT logistik preuzela većinski udjel i upravljanje, a pojavile su se i neke poteškoće oko načina kako upravljaju i strateški vide Luka Rijeku. Također pred završetkom je kontejnerski terminal Zagrebačka obala, a postoji mogućnost da se i sama Luka Rijeka javi za koncesionara i za taj terminal.

U zadnjih godinu dana su nažalost ekspandirali problemi koji muče hrvatsku brodogradnju duže vrijeme i doveli pred propast Uljanik grupu, ali jedno drugo brodogradilište je doživjelo vlasničku transformaciju, nakon što je prije nekoliko godina i samo spašeno udruženim snagama Tankerske plovidbe i Uljanika, remontno brodogradilište Viktor Lenac je dobilo novog vlasnika, Palumbo grupaciju iz Italije. Kako je Uljanik pritisnut problemima pristao prodati svoj udjel, neočekivano se i Tankerska plovidba odlučila na isti korak i Palumbo je stekao preko 80 % udjela.

Od preuzimanja ovog ljeta dionica se sa cijene od 9,26 kn kolika je bila ponuda, srozala na samo 4,7 kn da bi prošlog tjedna trgovanje bilo probuđeno sa viješću da na remont dolazi zapovjedni brod flote Mornarice SAD koji inače rade popravke u Lencu, ali se vijest pokazala samo dijelomično istinitom, a začinjena sa presudom iz Italije gdje su vlasnici Palumba nepravomoćno presuđeni radi nekih nepravilnosti u poslovanju. No ipak je za očekivati da će idućih mjeseci Lenac sa prihodima od preko 550 m kn i dobit od 37 m kuna biti zanimljivo pratiti.

Također se nekoliko kompanija, inače blue chipova odlučilo premjestiti u najvišu kotaciju ZSE pa tako od sad AD plastik, Podravka, Atlantic i Arenaturist i formalno uvršteni u Vodeće tržište , no sa zanemarivim utjecajem na promet i promjenu cijene.

S druge strane, dionica Valamar koja je već duži niz godina najatraktivnija dionica na ZSE u zadnje vrijeme doživljava pritisak na prodaju jer jedan od većih institucionalnih investitora odlučio smanjiti poziciju pa smo bili svjedoci povećanih prometa i fluktuacije cijene u rasponu od 31-38kn. Također je kompanija proširila poslovanje i na zimski turizam kupnjom hotela u austrijskim Alpama sa tendencijom povećanja zimskih kapaciteta,a znajući da su nedavno najveći dioničari napravili partnersku podjelu udjela u kompaniji ,možda nas u skorijoj budućnosti očekuje i ovdje vlasnička promjena,

Na kraju ću još spomenuti jako bitan trenutak za Ljubljansku burzu ( u vlasništvu Zagrebačke burze), IPO Nove Ljubljanske banke,naime slovenska Vlada je odlučila privatizaciju najveće slovenske banke provesti putem burze pa smo dobili jednu zanimljivu dionicu sa velikim free floatom ,koja će sigurno privući pažnju hrvatskih investitora,pogotovo nakon nedavnog preuzimanja kompanije Gorenje od strane kineskih investitora , a hrvatski investitori su imali veliki kapitalni dobitak na tom ulaganju. Inače je dionica NLBR od uvrštenja skočila sa 53 eura na današnjih 64 eura.

Mišljenja sam da je to odličan put kojim bi i hrvatska Vlada trebala krenuti jer bi oživjeli tržište kapitala i proveli najtransparentniju moguću privatizaciju, a s obzirom da postoje neke naznake da bi u skorijoj budućnosti mogli vidjeti i HEP to bi dalo dodatni impuls da se ZSE pozicionira kao središnji financijski hub za ovaj dio Europe.

Autor posjeduje dionice Zagrebačke burze. Članak nije nagovor na kupnju ili prodaju.

“Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Totalno HR.”

Piše/Krasnodar Raguž/broker i investicijski savjetnik

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI