Žurne službe dobile 4000 komunikacijskih uređaja za bolju suradnju na terenu

Žurne službe dobile 4000 komunikacijskih uređaja za bolju suradnju na terenu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić potpisali su u subotu u Zaprešiću Sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija radio-komunikacijske opreme sustava civilne zaštite“, što će poboljšati suradnju žurnih službi na terenu, a investicija je vrijedna oko 39 milijuna kuna.

Vježbi su prisustvovali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk te načelnik stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić.

Od ukupne vrijednosti investicije veće od 39 milijuna kuna, 85 posto financira se europskim sredstvima. Zahvaljujući njoj Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja dodjeljuje se 3000 ručnih i 900 mobilnih radio-komunikacijskih stanica za vozila.

“Naša ambicija je da budemo servis onima koji spašavaju živote i imovinu diljem Hrvatske – vatrogascima, pripadnicima gorske službe, policije i vojske“, rekao je ministar Božinović nakon potpisivanja sporazuma, dodavši kako je to uloga MUP-a i novo ustrojenog Ravnateljstva civilne zaštite.

Naglasio je da Ministarstvo sigurno neće učiti te službe kako se gase požari, jer su po tome poznati ne samo 150 godina u Hrvatskoj, već i diljem Europe s obzirom da čine snage europskog mehanizma za zaštitu i spašavanje.

Nabavkom komunikacijske opreme ojačava se ključna karika u dobroj organizaciji i koordinaciji na terenu prilikom životno opasnih situacija, rekao je Božinović.

MUP će nastaviti raditi na opremanju žurnih službi jer je sigurnost jedna od najvažnijih preduvjeta za dobar osjećaj svih hrvatskih građana i gostiju, naglasio je.

To je, kazao je Božinović, prepoznala i Europska unija koja je u sadašnjem i posebice sljedećem  financijskom razdoblju predvidjela nekoliko puta više sredstava za opremanje u svim područjima sigurnosti.

“Ambicija MUP-a je da tu potegne najviše što može, a siguran sam da možemo mnogo, ovo je početak, ovo nije samo nekoliko izložaka, u našem skladištu je svih tih 4000 komada i oni idu na teren onima kojima je to namijenjeno“, poručio je ministar.

Govoreći  o nabavci vatrogasnih vozila, ministar je rekao kako je to kompleksno pitanje, no siguran je da će uskoro moći objaviti da je postupak završen i da se kreće u realizaciju.

Kada je riječ o sigurnosti Božinović podsjeća kako tehnika stalno ide naprijed, donoseći digitalnu komponentu u brojnim poslovima, što omogućava bržu razmjenu informacija i dobivanje točnije slike i lokacije o tome što se i gdje događa.

“Prije svega tu se radi o investiranju u prevenciju jer ako ranije dobijete kvalitetnu informaciju, službe su spremne ranije izaći na teren i spriječiti da nešto preraste u katastrofu većih razmjera“, zaključio je.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić rekao je da je potpisom sporazuma nastavljena izuzetno dobra i pozitivna suradnja započeta uspostavom Ravnateljstva civilne zaštite.

Ovo je značajan korak u rješavanju problema Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogastva, što će nam pomoći da budemo operativniji i usuglašeniji u našem djelovanju, rekao je Granić. Zahvalio je MUP-u za taj projekt

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader kazao je da donacija 4000 komunikacijskih uređaja predstavlja nezapamćen događaj i ogroman napredak za hrvatsko vatrogatstvo, a za to je, ističe, primarno zaslužan ministar Božinović.

Naglasio je da od 1. siječnja 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica, zaslugom Vlade, ministra Božinovića i premijera Andreja Plenkovića postaje Središnji državni ured, čime je vraćeno dostojanstvo i depolitizirano vatrogastvo koje će upravljati vatrogasnim sustavom.

U Zaprešiću je održana i pokazna Županijska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“.

U vježbi su sudjelovali pripadnici državnih, županijskih i gradskih intervencijskih postrojbi, koja po riječima ministra pokazuje hijerarhijsku sinergiju po svim linijama od dobrovoljačkih vatrogasnih društava i volontera do samog vrha sustava. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI