Merkel poziva na kompromis o novim šefovima EU-a; V4 protiv Timmermansa

Merkel poziva na kompromis o novim šefovima EU-a; V4 protiv Timmermansa

Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu.

“Svi moraju shvatiti da moraju malo promijeniti (stajališta)”, kazala je Merkel novinarima. “Ja to svima govorim. Tada će postojati izgledi za postizanje dogovora, a to je duh u kojemu ću raditi – veseo i odlučan.”

Čelnici EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o kandidatu koji će biti na čelu Europske komisije nakon cjelonoćnih maratonskih pregovora u nedjelju koji su se nastavili u ponedjeljak ujutro. Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor.

Višegradska skupina (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, kategorički je protiv nominiranja nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

“Timmermans neće proći”, rekao je Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu u utorak.

“Ne razumijem zašto čelnici Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke tijekom 21 sata nisu shvatili da Višegradska skupina samo želi postići da taj čovjek ne postane čelnik Europske komisije”, dodao je on.

On je kritizirao Timmermansovo stajalište o migraciji i sugerirao je da bi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila prikladan izbor. Međutim, dodao je na njegovi kolege u Višegradskoj skupini nemaju isto mišljenje. (Hina)

Foto/Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI