Drago Prgomet pozvao na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana

Drago Prgomet pozvao na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u četvrtak da je bez obzira na rezultate glasovanja, tko je ostao suzdržan i tko je bio protiv, on predsjednik svih zastupnika u Gradskoj skupštini i čuvat će dignitet Skupštine i njezinih zastupnika koje su neposredno izabrali građani Zagreba.

“Ovo uzbuđenje mogu usporediti s onima kad sam kao mladi kirurg prvi put ulazio u operacijsku dvoranu”, rekao je Prgomet ponosan na imenovanje.

“Dužnost nam je učiniti Zagreb naprednijim, boljim i sigurnijim mjestom. Učinimo ga takvim čuvajući povijest grada, spomen na ljude koji su branili domovinu, učinimo ga takvim na temeljima međusobnog uvažavanja i dijaloga u kojima ćemo jedni druge procjenjivati ne po stranačkoj pripadnosti, spolu, vjeri, ideološkim nazorima, nego isključivo po vrijednostima naših karaktera”, poručio je Prgomet i pozvao gradske zastupnike na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana.

Predsjednik sam svih zastupnika u Gradskoj skupštini i čuvat ću dignitet Skupštine

U izjavi novinarima nakon izbora Prgomet je rekao kako je spreman na političke rasprave jer je Gradska skupština predstavničko tijelo Zagrepčana te političko tijelo u kojem će biti političkih razmirica, ali njegovo je ponajprije biti predsjednik svih zastupnika i u skladu s Poslovnikom voditi Gradsku skupštinu na adekvatan način.

Na pitanje što će promijeniti, Prgomet je odgovorio kako ne zna što bi to značajno trebalo promijeniti jer misli da je i bivši predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) vodio Skupštinu jako dobro. “Dakle, ne možete zabraniti nekome da iznosi političke stavove koji nekad odudaraju od jednog pristojnog ili uljuđenog stava, ali, ponavljam – moje je voditi tu Skupštinu na jedan primjeren način, uvažavajući sve kolege zastupnike”, istaknuo je.

“Naravno da sam prihvatio ponuđeno mjesto i ako hoćete u ovom trenutku mi nije žao”, odgovorio je Prgomet na pitanje novinara.

Ocijenio je da je parlamentarna većina u Gradskoj skupštini vrlo jasno definirana bez obzira na prozivke oporbe, a onaj tko je u oporbi također zna svoje mjesto, tako da tu nema velikih promjena ni neznanja.

Opovrgnuo je da će uskoro preuzeti zagrebački HDZ. “Unutarstranački izbori u HDZ-u nas tek očekuju, oni će biti krajem godine, početkom iduće godine, a kakve će biti aspiracije pojedinih kandidata, to ćemo tek vidjeti”, poručio je Prgomet.

Opovrgnuo je i tvrdnje da je riječ o unutarstranačkom obračunu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

“Ne vidim tu nikakav obračun, ne znam u čemu vidite obračun da je netko tko je bio predsjednik Skupštine otišao na važniju dužnost, a netko tko je bio predsjednik Kluba zastupnika (HDZ-a) otišao na dužnost koja je odgovornija. Dakle, nikakvog obračuna tu nema. Ljudi su dobili svoje pozicije sukladno svojim mogućnostima, znanjima i procjeni onih koji su o tome odlučivali, konkretnom slučaju Vlade, a unutarstranački izbori nas očekuju, a na unutarstranačkim izborima ćemo vidjeti što će biti, svatko se ima pravo kandidirati na svaku poziciju u HDZ-u”, rekao je.

Odgovarajući na daljnja pitanja, Prgomet je novinare podsjetio da prema dogovoru između HDZ-a i Kluba Milana Bandića mjesto predsjednika Gradske skupštine pripada HDZ-u. Ocijenio je da time Bandić “ne kupuje mir u većini”, nego je to pitanje političkog dogovora.

Na pitanje je li mu neugodno kad čuje snimke iz afere Agram u kojima njegov glavni koalicijski partner (Bandić) od podređenih zahtijeva da mu u Gradu zapošljavaju rođake i prijatelje, Prgomet je novinarima poručio neka to pitaju gradonačelnika.

“Dakle, ako je netko nešto kriv, za to će odgovarati, a ako nije – nije. Presumpcija nevinosti vrijedi za sve, a stil izražavanja ostavljam svakom ponaosob”, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI