Milan Bandić: U Brezovici će biti kompostana za biorazgradivi otpad, a ne spalionica

Milan Bandić: U Brezovici će biti kompostana za biorazgradivi otpad, a ne spalionica

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opovrgnuo je u utorak na aktualnom satu Gradske skupštine da će se u Obreščici, na jednom od zemljišta između Odranskog Strmca i Starjaka u Brezovici, graditi spalionica kako su to najavljivali nedavno polijepljeni plakati po toj gradskoj četvrti, te je istaknuo da će se tamo graditi kompostana.

“Tamo će se kompostirati biootpad bez ikakvih posljedica”, odgovorio je gradonačelnik na upit HDZ-ova gradskog zastupnika Ivana Ćelića u kojoj je fazi kompostana u Obreščici i hoće li tamo stvarno biti kompostana, a ne spalionica, s obzirom na nedavnu “pobunu” zbog plakata da će tamo biti atomska bomba, odnosno spalionica.

Bandić je najavio da će 6. veljače službe gradske uprave na zboru građana u Brezovici objasniti o čemu se tamo radi. “Odgovor će struka dati na sastanku”, naveo je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je u utorak da će HDZ na skupštinskoj sjednici podržati prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o otpadu, ali uz amandman da se kazne odgađaju dok davatelj usluga ne osigura sve potrebne uvjete za korisnike usluge.

“Tražili smo određene promjene i ide amandman gdje će se kazne odgađati dok davatelj usluga ne omogući i ne osigura sve uvjete onima koji bi uslugu trebali konzumirati”, rekao je Mikulić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine u vezi prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

“Ne smijemo ići s kaznama ako nismo osigurali sve uvjete za raspolaganje s našim otpadom”, istaknuo je Mikulić dodavši kako će nakon usvajanja amandmana gradski zastupnici HDZ-a podržati prijedlog odluke, koja bi trebala predstavljati prvi korak prema rješavanju gorućeg problema prikupljanja i zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Mikulić je poručio da gradski zastupnici HDZ-a iz principijelnih razloga nisu zadovoljni što Zagrebu nema plan za gospodarenje otpadom, te najavio da bi prijedlog novog plana trebao u ožujku ići na sjednicu Gradske skupštine.

Tomislav Tomašević iz platforme “Zagreb je naš” osvrnuo se na medijsku objavu vezano za maksimirski stadion i sedam milijuna gradskog novca koje je gradska uprava u postupku javne nabave za obnovu atletske staze odlučila dodijeliti poduzeću koje podugovara poduzeće u vlasništvu direktora maksimirskog stadiona Miljenka Sakomana.

“Je li to normalno i kada će se prestati gradskim novcem financirati razne malverzacije u Mamićevu Dinamu”, upitao je Tomašević gradonačelnika.

“Za malverzacije se obratite institucijama, ja tu nisam kompetentan, relevantan niti što mogu napraviti. Imate adrese i tjerajte pravdu. Istjerajte to na čistac”, poručio mu je Bandić.

Ustvrdio je da je gradsko financiranje Dinama u skladu s pravilima igre te je kazao Tomaševiću da ima li oko toga primjedbe, neka to prijavi. Zatražio je i pisano izvješće od nadležnog ureda i nabave je li poštivana procedura i zakon vezano za obnovu atletske staze.

Tomašević je najavio da će to prijaviti nadležnim institucijama. “No, ono što mi možemo kao Skupština jest ne financirati klubove koji krše zakone”, poručio je.

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić upitao je gradonačelnika kada će biti raspisan novi natječaj za izgradnju remetinečkog rotora te hoće li izabrati “najpovoljniju ili najpodobniju ponudu”.

“Lani u lipnju raspisan je javni natječaj, pristiglo je šest ponuda u rasponu od 184,5 milijuna kao najpovoljnija ponuda, te 234,5 milijuna kao najskuplja ponuda. Grad je poništio četiri najpovoljnije ponude i usvojio sljedeću najpovoljniju u iznosu od 224,8 milijuna kuna. S obzirom na to da je poništaj ponuda bio nejasan, upućena je žalba Državnoj komisiji te je natječaj poništen”, kazao je Mišić.

Bandić mu je odgovorio da natječaj nije poništen te da je tijek postupka natječaja za izvođača radova u tijeku.

“Ne može biti najpovoljnija ako je krnja, ako nije zadovoljila uvjete za odabir. Ove tri ili četiri bile su nepravovaljane, prva koja je bila pravovaljana odabrana je”, rekao je Bandić.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI