Božinović komentirao slučaj Klancir: “Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika, tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati”

Božinović komentirao slučaj Klancir: “Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika, tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj u kojem su dvojica policajaca legitimirala na radnom mjestu novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir te istaknuo kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi, najavivši i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni.

“Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati”, izjavio je Hini ministar Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Izvijestio je da je za sutra, kada se vrati u Zagreb, sazvao vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi se detaljno razmotrili postojeće propise iz ovog područja, te vidjelo što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policijski službenici zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.

“Ako to zahtjeva i promjenu određenih zakona, onda smo ovlašteni pokrenuti zakonsku proceduru prema Vladi odnosno Hrvatskom saboru”, dodao je Božinović.

U utorak su dvojica policajaca došla u redakciju portala te legitimirali Klancir prema zahtjevu odvjetnika radi pokretanja tužbe protiv nje. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je u srijedu da je on preko odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv te novinarke zbog klevete. Hrvatsko novinarsko društvo taj je slučaj najoštrije osudilo kao “političko-policijski pritisak” na novinarku.

Sindikat policijskih službenika u pismu ministru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, zbog korištenja policije u političke svrhe.

“Meni nije prvi puta da se, ovako iz prakse, susrećem s propisima koji se mogu različito tumačiti. S druge strane, na meni je kao ministru da učinim sve da se građani u slučajevima redovitog policijskog postupanja, kao što je to u ovom slučaju, ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom”, poručio je ministar Božinović.

Napomenuo je da je Ravnateljstvo policije, nadležno za policijsko postupanje, utvrdilo je da su policajci u ovom slučaju postupali u skladu sa zakonom. “Međutim, čim određeno postupanje, koliko god bilo zakonito, može izazvati ovakve prijepore, moramo se upitati otkuda dolaze ti prijepori i što možemo učiniti da bi ih ubuduće izbjegli”, istaknuo je i doda kako se zakoni i propisi mijenjaju svaki put kada se za tim pokaže potreba.

“Nešto slično mi se dogodilo s recidivistima u prometnim prekršajima, pa mijenjamo zakon i pooštravamo kazne. To mi se dogodilo sa zaštitnim mjerama u slučajevima nasilja u obitelji, pa mijenjamo pravilnik i više se fokusiramo na počinitelja, a ne kao dosad na žrtvu. Slično je i s huliganima na sportskim natjecanjima koji će se strože kažnjavati”, naglasio je Božinović.

Ustvrdio je da u ovom slučaju nema “nikakve skrivene agende”. “Bitno je da u ovom slučaju nema nikakve skrivene agende, da policija ne postupa po bilo kakvom nalogu koji bi izlazio iz uobičajene, zakonske procedure. Informacije koje sam dobio od Ravnateljstva sugeriraju upravo to, dakle, zakonito postupanje, ali ponavljam, naš je posao i taj da zakone ili pravilnike učinimo boljima, u interesu svih. I to ćemo učiniti”, zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI