Plenković: Milinovićevi birači su “realno birači” HDZ-a

Plenković: Milinovićevi birači su “realno birači” HDZ-a

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je u ponedjeljak ocijenio da je HDZ uvjerljivo i s ogromnom prednošću u nedjelju pobijedio na izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije ispred liste aktualnog župana, bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića, a za birače koji su dali povjerenje Milinovićevoj listi ustvrdio je da su “realno govoreći” birači HDZ-a.

Odgovor je time na opasku da je podrška HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji ipak pala, jer je njihov kandidat Marijan Kustić relativni pobjednik s osvojenih 35,7 posto osvojenih glasova, dok je HDZ na izborima 2017. dobio podršku iznad 50 posto glasova.

Plenković je pritom izrazio uvjerenje da će se s vremenom većina birača koji danas podržavaju Milinovića vratiti u “spektar kojem pripadaju”, a to je HDZ.

Upitan je li spreman surađivati s trećom opcijom radi osiguravanja većine, Plenković je ustvrdio da su odluku o tome izlasku na izbore za Županijsku skupštinu donijeli njihove kolege na razini županijske organizacije, zajedno s drugim partnerima u Ličko-senjskoj županiji, odnosno da to nisu orkestrirane odluke iz vrha stranke.

“Oni će analizirati ove rezultate, razgovarat će s partnerima i siguran sam da će raditi na dobrobit Ličko-senjske županije”, rekao je.

Većinu u Županijskoj skupštini dogovarat će županijska organizacija HDZ-a

Novinari su ga upitali bi li HDZ u Ličko-senjskoj županiji koalirao s HSP-om, čiji čelnik Karlo Starčević svoja pisma predsjednici Republike završava s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, na što je Plenković odgovorio da nije vidio ta pisma.

“O tome kako će se dogovarati buduća većina u županijskoj skupštini odlučivat će županijska organizacija HDZ-a. Mi ćemo sve o tome konzultirati, nismo imali vremena, imali smo drugih tema”, dodao je Plenković.

Nije konkretno komentirao sjednicu SDSS-a, koji je prethodno poručivao da će razmisliti o izlasku iz vladajuće koalicije, ali to ipak nije učinio već je najavio razgovor s koalicijskim partnerima.

“Sutra je redoviti sastanak parlamentarne većine u 12 sati kao što to obično biva pred zasjedanje Sabora. Otvoren sam za razgovore o svim temama, imamo puno tema koje postoje na političkoj sceni, o njima se trebamo svi konzultirati i nalaziti rješenja oko kojih što više političkih aktera može stati”, kaže premijer.

Nije konkretno odgovorio niti hoće li li braniti Žalac ako će koalicijski partneri tražiti da ona ode, poručivši da su ministri u Vladi tamo jer ih je on sam odabrao.

Slučaj na Pagu je bez presedana

Vezano za razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar Vesne Burčul i upit hoće li naložiti ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić da napravi reformu sustava socijalne skrbi, Plenković je poručio da ministrica na tome radi kontinuirano, a slučaj na Pagu, gdje je otac bacio svoje četvero malodobne djece s balkona, jest slučaj bez presedana.

“Želim da ministrica nastavi raditi svoj posao i da svi centri za socijalnu skrb imaju takvu vrstu nadzora da se ovakve stvari, ako negdje postoje okolnosti, ne događaju”, kazao je premijer Plenković. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI