HDZ OSTAJE BEZ KOALICIJSKOG POTENCIJALA DOMOLJUBNIH STRANAKA?

HDZ OSTAJE BEZ KOALICIJSKOG POTENCIJALA DOMOLJUBNIH STRANAKA?

Eto došli mi nadomak izbora koji su se prije četiri godine činili jako daleko. Hoće i biti prije nego što trebaju ili u svom određenom vremenu teško je sada prognozirati, ali ipak se nekako najbliža opcija čini da će to biti u srpnju. Ljudi ionako neće masovno na more pa otpada tvrdnja da će godišnji odmori utjecati na izlazak birača.

Puno zanimljivija je tema tko će s kim i kako izaći na izbore. HDZ najavljuje samostalni izlazak što ne znači da će u slučaju pobjede i sam vladati. Teško je izboriti pobjedu koja pobjedniku daje sve pa će se opet slagati koalicije. HNS i HSLS će teško preći prag ako krenu samostalno i teško je očekivati da će baš njih HDZ uzeti kao partnera. HDZ-u dodatne probleme stvara Miroslav Škoro i  savez koji slaže i u koji bi trebali ući Hrvatski blok Zlatka Hasanbegovića, Bruna Esih, Željka Markić Suverenisti i Ruža Tomašić a vrlo vjerojatno će s njima i Most nezavisnih lista.. još ostaje samo pitanje kome će se prikloniti Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića?

Ova koalicija ima namjeru pokupiti HDZ-u glasove sa desne strane što bi se sasvim lako moglo i dogoditi. Tim prije što Plenkoviću na sceni ostaje SDP s kojim bi morao sklopiti neki pakt kako god se on zvao. No, pitanje je koliko će članovi HDZ-a to moći probaviti i s obzirom na činjenicu da u statutu stranke stoji članak po kojem s takvim strankama HDZ ne može u suradnju.

Ali što ako to bude jedina realna činjenica i jedina mogućnost da se formira kakva takva vlast. U tom slučaju dobit ćemo veliku koaliciju kakvu još do sada nismo imali a to članovi Plenkoviću ne bi mogli oprostiti. Tako da bi ta koalicija zapravo u njihovim očima ispala, neprirodna koalicija rektalnih socijalista. No život je takav kakav je i takvoga ga treba prihvatiti. A kako je to najveća noćna mora hadezeovaca svi željno očekuju da se probude sretni na dan izbora.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI