Koalicija ZA u Vrgorcu predstavila program za poljoprivredu

Koalicija ZA u Vrgorcu predstavila program za poljoprivredu

Koalicija ZA u ponedjeljak je počela predizbornu kampanju u Vrgorcu predstavljanjem programa za poljoprivredu, a istaknuli su kako se pozitivne promjene, koje svi žele, mogu ostvariti jedino uz promjenu dosadašnjeg načina upravljanja županijom.

Ante Pranić, dosadašnji gradonačelnik Vrgorca i kandidat za župana objasnio je zašto je poljoprivreda jedna od ključnih točaka koalicijskog programa.

„Naša tradicija u maslinarstvu, vinarstvu, ribarstvu, stočarstvu pčelarstvu, i uzgoju drugih poljoprivrednih vrsta najveći je resurs kojeg imamo na raspolaganju. Poljoprivreda može biti relevantni primarni, ali i sekundarni izvor prihoda za građane zaobalnih područja te tako zaustaviti daljnja iseljavanja iz manjih lokalnih zajednica, rekao je Pranić.

Istaknuo je kako je potrebna županijska vlast koja pruža konkretnu podršku.

“Poticat ćemo izgradnju staklenika i kontrolirani staklenički uzgoj, razvijati zatvorene sustave navodnjavanja u vrgorskom, cetinskom i imotskom polju. Želimo poticati uzgoj autohtnih lokalnih vrsta s ciljem stvaranje jedinstvene turističke ponude, poticati udruživanje proivođača i daljnje brendiranje i zaštitu lokalnih proizvoda. Želimo poljoprivredni razvoj izgrađen na uključenju stručnjaka i transferu znanja, što ćemo ostvariti osnivanjem županijskih centara za maslinarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, pčelarstvo”, rekao je Pranić.

Daša Dragnić, kandidatkinja za dožupanicu, osvrnula se na stanje u ribarstvu.

„Splitsko-dalmatinska županija obuhvaća skoro trećinu ukupne površine mora RH, uključujući Jabučku kotlinu, kao značajno prirodno mrjestilište za cijeli Jadran, a suočeni smo s lošim stanjem ribljeg fonda, odnosno, većina ribljih vrsta je prelovljena, rekla je. Iako je većina nadležnosti u području ribarstva uređena europskim politikama i nacionalnim zakonskim okvirom, istaknula je da županija mora imati aktivnu ulogu u zagovaranju sustava zaštitnih područja i režima za obnovu i održivo upravljanje ribljim fondom te poticanju infrastrukture i logistike za povećanje isplativosti te djelatnosti. Naravno, sve to u suradnji svih razina – nacionalne, regionalne i lokalne te uključivanjem struke, rekla je Dragnić.

Kandidat za dožupana Ante Renić rekao je da treba ” mudro i strateški promišljati i djelovati kako bi našu poljoprivredu učinili otpornijom, ne samo na klimatske promjene i vremenske ekstreme, već i na globalne financijsko-ekonomske šokove i krize”.

Krajnje je vrijeme za osmišljavanje javnih politika koje umjesto privatnog interesa, ostvaruju javni interes na dobrobit čitave lokalne zajednice. Okupili smo dokazani tim koji može iznjedriti te promjene, rekao je Renić. (Hina)

Foto: HINA/ Jure DIVIĆ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI