Grabar-Kitarović i Zeman za snažniju srednju Europu

Grabar-Kitarović i Zeman za snažniju srednju Europu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin češki domaćin Miloš Zeman u četvrtak su u Pragu izrazili potporu jačanju suradnje između zemalja srednje Europe kroz Inicijativu triju mora i Projekt triju rijeka u cilju ne samo snažnijeg povezivanja srednjoeuropskih država već i kohezije s ostatkom Europske unije.

Hrvatska predsjednica nalazi se u službenom posjetu Češkoj, dvije godine nakon što je Zeman posjetio Hrvatsku.

“Drago mi je da Inicijativa triju mora izrasta u ono što je bila moja inicijalna ideja, a to je inicijativa za autentičnu, autohtonu srednju Europu naših 12 država koje su sve, izuzev Austrije, bile na drugoj strani Željezne zavjese”, kazala je predsjednica na konferenciji za novinare u Praškom dvorcu, službenoj rezidenciji češkog predsjednika.

Istaknula je da se radi o inicijativi kojoj je cilj i kohezija s ostatkom Europske unije te brisanje mentalnih i fizičkih granica između tzv. “Istoka” i tzv. “Zapada”.

“Cilj je povezivanje naših država, ali i povezivanje prema Europskoj uniji i konkurentnost naših gospodarstava, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana”, kazala je Grabar-Kitarović.

Prema njezinim riječima, Hrvatska i Češka imaju interes sudjelovati u toj inicijativi koja je, kako je ocijenila, “kompatibilna s Projektom triju rijeka.

Radi se o češkom projektu – izgradnji kanala koji povezuje Elbu, Odru i Dunav, a koji će omogućiti plovnost i povezati Sjeverno, Baltičko i Crno more.

“Ta mi je inicijativa posebno interesantna zbog Vukovara, koji je i luka na Dunavu i koji može povezivati te tri rijeke prema Jadranskom moru, prema Pločama, preko koridora Vc”, rekla je predsjednica.

Češki predsjednik je kazao da suradnju između zemalja srednje Europe treba “učvrstiti” i uspostaviti svojevrsni “Višegrad plus”.

Posebno je zadovoljan jačanjem gospodarske suradnje između Hrvatske i Češke koja je, kako je istaknuo, u uzlaznoj putanji.

“U posljednjih pet godina, trgovinska razmjena između dvije zemlje se povećala za 50 posto”, rekao je Zeman, spomenuvši kako na ljetovanje u Hrvatsku godišnje dolazi oko milijun Čeha.

Grabar-Kitarović je izrazila želju za organiziranjem gospodarskog foruma kako “bismo unaprijedili gospodarske odnose, investicije i trgovinu između dviju država”.

Hrvatska predsjednica, koja nije propustila podsjetiti na dugogodišnje povijesne veze dvaju naroda, istaknula je na konferenciji za medije da nas sada više od svega povezuje zajednička budućnost i zajednički interesi u Europskoj uniji.

“Oni su doista iznimno slični i nadam se da ćemo nastaviti promicati interese srednje Europe”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je interes da se jedan sastanak Višegradske skupine (V4) koju čine Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska održi u Hrvatskoj.

“Rado bih bila domaćin sastanka V4 kako bismo raspravili o svim onim prilikama za razvoj koje imamo u srednjoj Europi”, kazala je predsjednica.

Grabar-Kitarović i Zeman imat će se priliku ponovo sastati početkom ljeta kada će se u Sloveniji 4. i 5. lipnja održati novi sastanak na vrhu Inicijative triju mora.

Predsjednica se osvrnula i na manjine kao još jednu od poveznica između dvije države te se zahvalila Češkoj zbog načina na koji se odnosi prema hrvatskoj manjini.

Podsjetila je da “vrlo cijenjena” češka manjina u Hrvatskoj broji skoro 10.000 ljudi, da ima svog predstavnika u Saboru i uživa sva prava kada riječ o njegovanju jezika i kulture.

Kako bi naglasila bliskost dvaju naroda podsjetila je i na brojne studente koji su studirali u Pragu te kako je upravo u Karlovom gradu 1911., po uzoru na češke klubove Spartu i Slaviju, osnovan i Hajduk Split.

Također je istaknula da dvije zemlje povezuje i Jadransko more s obzirom na uvijek vjerne češke turiste, kazavši da je “Jadransko more zapravo i vaše more”.

“Ima ih oko milijun, uvijek su dobrodošli gosti poznati po uzornom ponašanju i koji se dobro snalaze zbog bliskosti naših jezika”, rekla je predsjednica.

Zahvalnost za dugotrajnu vjernost izrazila im je na češkom.

“Cijenim ljubav Čeha prema Jadranskom moru jer naše je more i vaše more”, rekla je predsjednica.

Na konferenciji za novinare dvoje se predsjednika osvrnulo i na brexit, nakon što je Velika Britanija dobila dodatni rok od šest i pol mjeseci da dovrši proces ratifikacije sporazuma o razdruživanju i pokuša naći konsenzus u parlamentu za uređeno povlačenje iz Unije.

“Želim da izlazak bude uredan, na temelju sporazuma koji je ispregovaran. Htjeli bi da to bude ‘meki’, a ne ‘tvrdi’ brexit”, kazala je predsjednica i dodala da će najnoviji razvoj događaja “možda malo zakomplicirati situaciju oko europskih izbora”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da će Hrvatska nakon izlaska Britanije nastaviti s tom zemljom bilateralno surađivati te da se brexit neće odraziti na samo gospodarstvo i investicije.

Međutim, smatra hrvatska predsjednica, brexit će se odraziti na europski višegodišnji financijski okvir jer je ta zemlja uplaćivala velike iznose u zajednički proračun.

“To će se onda odraziti na pregovore u kojima Hrvatska, a vjerujem i Češka, žele zadržati jednake iznose za one politike koje su nam bitne, poput poljoprivrede i kohezije, tj. sredstva iz kohezijskih fondova”, kazala je predsjednica.

Zeman, čija zemlja znatno aktivnije surađuje s britanskim gospodarstvom, kazao je da će brexit za Češku značiti gubitak prihoda od 15 posto.

Brexit je nazvao “nesrećom” za obje strane, EU i Ujedinjenu Kraljevinu, te je dodao da “nije pristalica ponavljanja referenduma jer bi se time povrijedili britanski glasači”.

Kako u petak putuje u Dubrovnik na summit Kina+16 osvrnuo se na kritike da je previše blizak s Pekingom koji je posjetio više puta te ga zovu i “kineskim agentom”.

Zeman je kazao da se s hrvatskom predsjednicom složio da se odnosi s Kinom trebaju temeljiti na obostranoj koristi te da “nema namjeru širiti histeriju oko špijunaže”.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel je bila u Kini osam puta pa je ona onda bolji kineski agent od mene”, rekao je Zemam.

Predsjednica je podsjetila da kineska tvrtka radi na najvećem hrvatskom infrastrukturnom projektu, Pelješkom mostu, te da postoji zainteresiranost i za druge projekte, poput luke Rijeka.

“Kada je riječ o kapitalu, mi ne diskriminiramo (…) ono što je bitno je da je kapital čist i da su namjere iskrene te da se posluje po pravilima”, rekla je predsjednica.

Očekujem, zaključila je, da će i ostalih 15 zemalja na summitu u Dubrovniku zastupati svoje nacionalne interese i raditi na jačanju bilateralnih odnosa s Kinom.

Predsjednica Grabar-Kitarović je svog domaćina pozvala u državni posjet Hrvatskoj, a prije odlaska sastat će se s čelnikom Zastupničkog doma Radekom Vondračekom te predsjednikom Senata Jaroslavom Kuberom. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI