Grabar-Kitarović na UN-ovoj konferenciji pozvala na osnaženje svih žena u svijetu

Grabar-Kitarović na UN-ovoj konferenciji pozvala na osnaženje svih žena u svijetu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović pozvala je u utorak na UN-ovoj konferenciji o ženama na osnaženje svih djevojaka u svijetu i pozvala na njihovo obrazovanje, uključenje u upravljanje i donošenje odluka te očuvanje mira jer tada žene pokreću svijet.

Sudjelovanjem na konferenciji Ujedinjenih naroda „Žene na vlasti“ („Women in Power“) predsjednica je počela svoj drugi dan boravka u New Yorku, a u svom izlaganju govorila je i o vlastitom iskustvu i općenito o položaju žena.

„Odmah ispred ovog velebnog zdanja nalazi se dar Hrvatske Ujedinjenim narodima, jedan od simbola te organizacije – „Spomenik miru“ poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića”, rekla je u svome izlaganju hrvatska predsjednica.

“Ženski lik na konju drži globus i simbolično vodi narode svijeta k miru. Ona je ta kojoj trebamo težiti. Učinimo njezinu simboliku našom stvarnošću i osnažimo svaku djevojku kako bi i ona spoznala da svijet može držati na dlanu“, istaknula je.

Govoreći o vlastitom iskustvu predsjednica je rekla da je u politiku ušla u dobi od 24 godine i kao većina drugih žena u politici i svim područjima života, morala je biti ustrajna i boriti se za svoje mjesto kako u životu tako i u politici.

Kada je o političarkama i ženama na vlasti riječ često se u javnosti postavljaju neprimjerena pitanja, a u mnogim situacijama političarke se nose s raznim prijetnjama i uvredama, kazala je.

Iako su postigle mnogo toga žene u društvu još nemaju jednaku vrijednost kao muškarci, a to se odnosi na sve žene, bez obzira na to odakle dolaze, bez obzira na njihovu dob ili položaj, rekla je hrvatska predsjednica.

Rekla je da je “nažalost” na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj više muškaraca nego žena, a ona kao predsjednica Republike inzistira na tome da joj predlože žene kao kandidate za veleposlaničke i druge upravljačke dužnosti.

Podsjetila je na činjenicu da su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije zato što dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP i povećane produktivnosti.

U tom smislu u Hrvatskoj je uspostavljena jedinstvena baza podataka poslovnih žena. Ta baza sadrži na desetke žena koje imaju sposobnost vođenja uspješnih tvrtki i biti na rukovodećim pozicijama na temelju svojih stručnih kvalifikacija i profesionalnih postignuća, a ne kao rezultat projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, naglasila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović nadalje je kazala da žene trebaju biti više uključene u očuvanje mira i sigurnosti, u sprječavanje i rješavanje sukoba te u politiku općenito.

U trenutku kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene pokreću svijet, poručila je hrvatska predsjednica.

Jednako tako obrazovanje mora biti među prioritetima svih razvojnih programa, rekla je hrvatska predsjednica.

Konferencijom “Žene na vlasti” UN želi pokazati koliko je važno da se žene zauzmu za sebe i da nikada ne odustaju.

Odgovornost žena političarki je da svojim postupcima i djelima pokažu drugim ženama i djevojkama širom svijeta da vjeruju u sebe i budu odlučne u rušenju svih zapreka koje im se nađu na putu.

Osim hrvatske, na konferenciji sudjeluju litavska i estonska predsjednica, islandska premijerka te visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI