Kineski disident osuđen na osam godina zatvora zbog “subverzije”

Kineski disident osuđen na osam godina zatvora zbog “subverzije”

Kineski disident Vu Gan osuđen je na osam godina zatvora, što je najteža kazna dosuđena aktivisti za zaštitu ljudskih prava od ponovnog izbora Sija Đinpinga na čelo Kine u oktobru.

Vu Gan, uhapšen u maju 2015. godine, dok je radio u advokatskoj kancelariji u Pekingu, osuđen je na sudu grada Tianjina za pokušaj “subverzije”, izjavio je njegov advokat Ge Yongi, ispred palate pravde.


Radi se o najtežoj kazni dosuđenoj nekom disidentu u Kini od juna 2016. godine, kad su dva člana kineske Demokratske stranke Lu Gengsong i Chen Shuking osuđeni na 11 i 10,5 godina zatvora iz istog razloga.

To je najoštrija kazna nakon kongresa kineske Komunističke partije na kojem je predsjednik Si posle reizbora pozvao na “zaštitu autoriteta stranke i kineskog socijalističkog sastava i odlučno suprotstavljanje rečima ili delima koji bi ih minirali”.

Vu Gan (44) uhićen je 2015. godine u okviru privođenja približno 200 advokata, pravnika i aktivista koji su se bavili osetljivim predmetima. Većina ih je puštena, ali nekoliko ih je osuđeno na zatvor. Vu Gan je najteže kažnjen u okviru te grupe disidenata nazvane “709”.(HINA)
Tanjug / AP Photo

 

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI