EP donio Akt o kibersigurnosti, odgovor na kinesku prijetnju u IT sektoru

EP donio Akt o kibersigurnosti, odgovor na kinesku prijetnju u IT sektoru

Europarlamentarci su u utorak usvojili Akt o kibersigurnosti EU-a koji predviđa osnivanje programa kibersigurnosne provjere na razini cijele EU, a usvojena je i rezolucija kojom se poziva na djelovanje protiv kineske prijetnje u području tehnologije.

Akt o kibersigurnosti usvojen je velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici u Strasbourgu te ga još mora potvrditi Vijeće, a njime će se, u slučaju potvrde, osnovati program kibersigurnosne certifikacije na razini cijele Europske unije.

Usvajanje akta su države članice neformalno dogovorile, a njime se ističe važnost certificiranja ključne infrastrukture, proizvoda, procesa i usluga, odnosno kontrolira kibersigurnost proizvoda i usluga koje se prodaju u Europskoj uniji..

Također su predviđena veća sredstva za Agenciju EU-a za kibersigurnost, ENISA-u.

“Kibernapadi su sve češći te je potrebna snažnija i sigurnija obrana povezanog gospodarstva i društva koje je osjetljivije na kiberprijetnje i napade“, navodi se u izvješću njemačke zastupnice Angelike Niebler (EPP).

S navedenim je aktom povezana Rezolucija o prisutnosti Kine u području informatičke tehnologije u EU-u, koja je usvojena s 586 glasova za, 44 protiv i 36 suzdržanih. Rezolucijom se poziva na djelovanje protiv sigurnosnih prijetnji, povezanih sa sve većom tehnološkom prisutnošću Kine u Europskoj uniji.

U izvješću se apostrofira da bi Kina mogla iskoristiti 5G tehnologiju za „krađu osobnih podataka“.

EP „izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih navoda da bi 5G tehnologija koju su razvila kineska poduzeća mogla imati ugrađene stražnje ulaze koji bi proizvođačima i tijelima vlasti omogućili neovlašten pristup privatnim i osobnim podacima i telekomunikaciji iz EU-a“, stoji u tekstu rezolucije.

Ističe se povezanost kineskih tvrtki, poput Huaweija i ZTE-a s državnim vlastima te da prema kineskom Zakonu o državnoj sigurnosti svi kineski „građani, poduzeća i drugi subjekti obvezuju na suradnju s državom u cilju zaštite državne sigurnosti, koja je vrlo neodređeno definirana“.

Europarlamentarci rezolucijom pozivaju ustanove EU-a i države članice da, u suradnji s ENISA-om, pruže smjernice za borbu protiv kibernetičkih prijetnji povezanih s 5G tehnologijom, primjerice diverzifikacijom opreme različitih dobavljača, uvođenjem višefaznih postupaka nabave te smanjivanjem ovisnosti EU-a o stranoj tehnologiji.

Autorica izvješća o Aktu o sigurnosti Angelike Niebler smatra da je spomenuti akt ispravan način borbe protiv kibernetičkih prijetnji

“Ovo zakonodavstvo kamen je temeljac kojim se Europi omogućuje da postane globalni akter u području kibersigurnosti. Potrošači i industrija moraju imati povjerenja u informatička rješenja”, rekla je na plenarnoj sjednici. (Hina)

Foto/FBI

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI