Karlovačka policija: 47-godišnjak uz pomoć Ruskinje počnio štetu od pet milijuna kuna

Karlovačka policija: 47-godišnjak uz pomoć Ruskinje počnio štetu od pet milijuna kuna

U dvije godine, od 2014. do 2016. godine 47-godišnjak je uz pomoć 37-godišnje Ruskinje počinio štetu od pet milijuna kuna u kaznenim djelima iz područja gospodarskog kriminala; fiktivnim računima, izvlačenjem novca preko udruga, utajom poreza i dr. izvijestila je u četvrtak karlovačka policija.

Opsežnom kriminalističkom istragom iz područja gospodarskog kriminala, na temelju zahtjeva Općinskoga državnog odvjetništva, službenici karlovačke Policijske uprave utvrdili su da su 47-godišnjak i 37-godišnja Ruskinja od početka 2014. do kraja listopada 2016. počinili štetu od pet milijuna kuna, navodi se u policijskom priopćenju.

Za neimenovanoga 47-godišnjega hrvatskog državljanina navodi se da je istodobno bio odgovorna osoba triju poduzeća, predsjednik jedne i zakonski zastupnik druge udruge, te da je u osobno ime ispostavio nekoliko desetaka fiktivnih računa i zaprimio više računa jednog poduzeća s namjerom da se fiktivnim ulaznim računima umanji osnovica za obračun i plaćanje PDV-a. Takvim lažnim podatcima 47-godišnjak je nastojao obmanuti Poreznu upravu, čime je državni proračun oštetio za više od milijun kuna.

U istom razdoblju, utvrdila je policijska istraga, 47-godišnjak je naložio plaćanje, najvjerojatnije cesijom, s računa jednog poduzeća na ime podmirenja računa dvama poduzećima i na račune dviju udruga u kojima je bio odgovorna osoba te na svoj osobni račun. Time je, tvrdi policija, tim dvjema udrugama i sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Policija sumnjiči 47-godišnjaka i 37-godišnju državljanku Rusije da kao direktori i odgovorne osobe jednog od triju povezanih poduzeća nisu u zakonskom roku zatražili pokretanje stečaja iako su znali da je žiroračun poduzeća kojem su bili na čelu dugo bio u neprekidnoj blokadi.

Tako je istragom zaključen niz kaznenih djela za koje se tereti 47-godišnjak, kao što su utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, povreda obveze vođenja poslovnih knjiga, a zajedno s 37-godišnjom Ruskinjom tereti ga se za kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Posebno izvješće o tom slučaju poslano je Općinskome državnom odvjetništvu u Karlovcu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI