Bozanić: Kardinal Stepinac bio je vidljivi dar utjehe povezan s nadom i s trpljenjem

Bozanić: Kardinal Stepinac bio je vidljivi dar utjehe povezan s nadom i s trpljenjem

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je na Stepinčevo kako je kod kardinala Alojzija Stepinca posebno vidljiv dar utjehe povezan s nadom i s trpljenjem, a u propovijedi je i upozorio da se i danas grade mehanizmi društvenoga postupanja o svim žrtvama rata bez razlike, da postoji nedostatak kriterija pa čak i odmak od poruka europskih institucija te da hrvatsko društvo treba riješiti taj teret kako bi moglo graditi pozitivan nacionalni ponos i okrenuti se budućnosti.

Utjeha povezana s nevoljom patnjom i teškoćama povezana je sa spasenjem što se posebno vidi na primjeru blaženoga Alojzija Stepinca, napomenuo je kardinal Bozanić u subotu navečer u propovijedi na Stepinčevo u Zagrebačkoj katedrali, dodavši kako blaženi mučenik Alojzije trajno očituje blagoslov Gospodina, koji je Bog svake utjehe.
I danas se grade mehanizmi društvenoga postupanja o svim žrtvama rata bez razlike.

Kada su kao u totalitarizmu ljudi ubijani, zatirani i ponižavani, zatirane su vrijednosti slobode, no i tad je, istaknuo je postojalo evanđeosko zrno koje potiče savjest.

Komunističke vlasti su smatrale da je to zrno moguće zatrti ne sluteći da će ono postati najplodnosnije zrno s kojega utjeha još snažnije progovara, rekao je dodavši kako je blaženi Alojzije donositelj utjehe vjernicima, cijeloj Crkvi i posebno svome hrvatskom narodu.

Naglasio je kako se danas ponavljaju tumačenja i najgrublje nesitine kako bi se drugima nametnule opravdanosti onoga što se radilo u totalitarizmu, a danas tek u drugom izdanju.

Bozanić je istaknuo kako laži i podmetanja sprječavaju pristup istini i dobroti te dodao kako nas naš Bog ne ostavlja nego nam pruža utjehu.

Ocijenio je kako nas na nadu trajno usmjerava naš blaženik Alojzije Stepinac od kojega možemo crpsti utjehu.
Utjehu crpimo i ovih 20 godina otkako je Alojzije proglašen blaženim znajući da će biti proglašen svetim, napomenuo je dodavši kako svaki pokušaj da se to spriječi jest pokušaj oduzimanja utjehe, nade i slobode.

Podsjetio je na poruku, kako je rekao, svetoga pape hrvatske nade Ivana Pavla II. koji je istaknuo kako se u našem kardinalu Stepincu ogleda cijela tragedija koja je pogodila Europu u 20. stoljeću.

Kardinal Stepinac je katolički odgovor na zla fašizma, nacizma i komunizma, istaknuo je papine riječi kardinal Bozanić.

Ocijenio je kako se i danas grade mehanizmi društvenoga postupanja o svim žrtvama rata bez razlike te dodao kako postoji nedostatak kriterija pa čak i odmak od poruka europskih institucija.

Smatra kako hrvatsko društvo treba riješiti taj teret kako bi moglo graditi pozitivan nacionalni ponos i okrenuti se budućnosti.

Papa Franjo je za ovu prigodu uputio poruku zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, koju je pročitao je tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.
Sveti otac je u svojoj poruci istaknuo kako je s radošću primio vijest da se primakla kraju i svom završetku 2. sinoda zagrebačke Crkve.

„Papa vas poziva da budete svjedocima obnovljene Crkve“, poručio je Sveti otac i zazvao blagoslov na zagrebačku Crkvu Blažene Djevice Marije, svih hrvatskih svetaca, posebno sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca.
U svetoj misi koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koncelebriralo je 11 biskupa na čelu s nucijem nadbiskupom Giuseppeom Pintom te 200 svećenika.

Autor/H/B.B./Foto/Pixsell

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI