Grlić Radman: Kardinal Puljić izložen je linču, žrtva ima pravo na molitvu

Grlić Radman: Kardinal Puljić izložen je linču, žrtva ima pravo na molitvu

Hrvatski ministar vanjskih Goran Grlić Radman u petak je ponovio da je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić izložen “linču” zbog žestokih reakcija u BiH na planiranu subotnju misu za žrtve blajburške tragedije i rekao da svaka žrtva ima pravo na molitvu.

Grlić Radman, koji je u petak obišao zagrebačku katedralu s kardinalom Josipom Bozanićem, kazao da je Puljić “simbol čovjeka koji je ostao u Sarajevu, koji je bio na raspolaganju svima i poštivao sve vjere”.

“To se ne smije zaboraviti i sada da on bude nepravedno izložen linču.. mi ne možemo ostati po strani”, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i dodao da vrhbosanski nadbiskup zaslužuje podršku.

Kardinal Puljić, koji će predvoditi u subotu misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za blajburške žrtve, iskazao je zabrinutost za svoj život zbog netrpeljivih reakcija na taj događaj.

Bura u Sarajevu

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović u petak je na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta potvrdio kako je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pismom izvijestio to ministarstvo da strahuje za svoj život i sigurnost kao i za sigurnost svih katolika u zemlji.

“Kardinal je ocijenio kako se dignula politička i medijska hajka koja je po njegovu sudu stvorila ozračje netrpeljivosti gdje je ugrožen njegov i život katolika”, kazao je Mahmutović.

Najavu održavanja mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. obljetnice blajburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH ukuljučujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu, a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te veleposlanstvo Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo krinka za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tijekom Drugog svjetskog rata počinili brojne zločine u Sarajevu u kojemu je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset tisuća njegovih građana.

Hrvatski političari, uključujući predsjednik HDZ BiH-a Dragana Čovića stali su na Puljićevu stranu.

“Civilizirani čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta”, izjavio je Čović.

Grlić Radman poziva da se smire tenzije

Biskupi Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini prije dva dana odbacili su sve pokušaje politizacije mise. Istaknuli su da molitve i obredi u Katoličkoj Crkvi imaju samo vjersko značenje i isključuju bilo kakav vid političkog, pravnog ili sudskog značenja.

Puljić je prvotno, po zajedničkoj odluci Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine trebao predvoditi misu na Bleiburškom polju, ali je komemoracija otkazana zbog koronavirusa.

Grlić Radman apelirao je u petak na “uključene u prozivanje kardinala Puljića” da “smire rječnik”.

“Ne možemo biti po strani, ne možemo zanemariti ako se krše vjerske slobode”, kazao je Radman.

“Svaka žrtva ima pravo na molitvu. To je stvar vjerskih sloboda i njihova poštivanja“, dodao je.

Hrvatski ministar vanjskih poslova posjetio je da rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje osuđuju sve totalitarne režime.

“Jedno je borba protiv fašizma, a drugo su odmazde bez suda, osobito kada su u pitanju civili, smaknuća bez suda”, kazao je.

Veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler poručio je kako svaka vjerska zajednica ima puno pravo održavati vjerske obrede za nevine žrtve ratova no upozorio je kako se takvi događaji ne smiju politički zlorabiti.

Komentirajući za sarajevski list Dnevni avaz prijepore oko mise za bleiburške žrtve, Sattler je apelirao na sve u BiH da “spuste loptu” ističući kako su prijetnje sudionicima misnog slavlja neprivatljive.

Prosvjedi

I sarajevska policija pozvala je u petak sve građane na suzdržano ponašanje uoči najavljene mise za žrtve blajburške tragedije dok su neke nevladine udruge potvrdile kako će u subotu svakako organizirati prosvjede zbog tog vjerskog obreda.

Ranije je najavljeno kako će u subotu u vrijeme kada bude služena misa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrijediti posebne mjere ograničenja kretanja. U katedralu će moći ući samo 20 vjernika koje je odabrala Crkva a svima drugima prilaz sarajevskoj prvostolnici će biti zabranjen još od 9 sati ujutro.

Savez antifašističkih boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) pozvao je svoje članove i simpatizere da se u vrijeme kada bude služena misa okupe na trgu ispred sjedišta državnog parlamenta i Vijeća ministara kako bi tamo mimohodom prosvjedovali zbog onoga što smatraju rehabilitacijom NDH i relativizacijom ustaških zločina.

Na lokaciji na kojoj je najavljeno to okupljanje u petak je postavljen veliki pano s autentičnom fotografijom iz ožujka 1945. obješenih građana Sarajeva po nalogu ustaškog zapovjednika Maksa Luburića.

Blajburška tragedija komunistička je odmazda nad više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj. Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI