HRVATSKA U KARANTENU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA Božinović: mjere će početi sutra tijekom dana ili četvrtak

HRVATSKA U KARANTENU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA Božinović: mjere će početi sutra tijekom dana ili četvrtak

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade  i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, bio je gost RTL-A DANAS, te je rekao da će mali granični prijelazi sa Slovenijom biti zatvoreni od ponoći i da pojačani rast broja zaraženih, donosi i oštrije mjere hrvatske Vlade.

“EU na najvišoj razini Europskog vijeća ima sastanak na kojoj će razmatrati i pitanje zatvaranja granica. Siguran sam da će EU naći načina kako da se gospodarski tokovi zadrže. To su konvoji, ali pitanje je jesu li oni potrebni. Što se tiče ljudi, tu će sigurno biti određenih restrikcija, posebno prema ljudima koji nisu u članicama EU.”

O granici Hrvatske s BiH, Božinović kaže da je tu promet de facto stao. “Osim tranzita kroz Hrvatsku ni tu nema baš prometa”, rekao je ministar.

Na pitanje kada se zatvaraju ugostiteljski objekti, ministar božinović je rekao da će mjere početi sutra tijekom dana ili četvrtak.

”To je nešto što ćemo sutra prezentirati, dao ih je i premijer na sjednici Vlade. Mi pokušavamo naći popratna rješenja, treba zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno”, rekao je Božinović za RTL Danas dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.

Upitan koliko je siguran da će to pomoći u ovoj situaciji, ministar kaže: ”Donosimo sve mjere za koje se nadamo da će pomoći da se virus ne širi. Još uvijek je situacija pod kontrolom, znamo sve osobe koje su oboljele što je velika prednost.”

Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dva tjedna. Znači li to da kao ugostiteljski objekti neće raditi mjesec dana? “Sve te mjere donosimo u datom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana, kaže Božinović.

Ministar Božinović uvjerava da imaju isplanirane sljedeće korake. “Šaljemo signale o tome što planiramo raditi”, zaključio je Božinović za RTL.

U Hrvatskoj je na početku četvrtog tjedna od prvog slučaja zaraze koronavirusom, potvrđeno 69 oboljelih, među kojima je i šestero liječnika, a Stožer civilne zaštite dobio je veće ovlasti i najavio mjere za smanjivanje mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze.

Dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite, Vlada je predložila Saboru da se Nacionalnom stožeru omogući donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne samouprave  čime se želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Nacionalni stožer civilne zaštite idućih dana donositi mjere o privremenom ograničenju rada rada trgovina – vjerojatno trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata,  kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti.

Naveo je i da će se privremeno obustaviti i rad teretana, sportskih te fitnes i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radinica te noćnih i disco klubova.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene 16 zakona te tri podzakonska akta, kako bi se pomoglo gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a donesena je i odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobreno je da na teret državnog proračuna izvrši žurnu nabavu i roba koje nedostaju i potrebne su za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem COVID-19.

Vlada je u utorak donijela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kojih ima ukupno 65, obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore Vlade,  a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

Premjer Andrej Plenković izjavio je da ekonomske mjere koje donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja – zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti. “To je smisao cijelog paketa zakonskih promjena koje ćemo danas donositi danas i predložiti Saboru”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u utorak da je hrvatski bankarski sustav vrlo stabilan i da bez obzira na epidemiju koronavirusa trenutno ne postoji ugroza po njegovo normalno funkcioniranje, te stoga građani ne trebaju povlačiti gotovinu iz banaka.

Vlada je otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr, gdje će objavljivati sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj.

Za građane  koji se nalaze u izolaciji zbog sumnje na koronavirus mogu od utorka telefonom potražiti psihološku pomoć koju uvodi Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

Telefon za psihološku pomoć bit će dostupan svakog dana od 8 do 22 sata. Telefoni na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su: 01/ 2991 356, 4696 376, 4696 107, 4696 297, 6468 334, 6468 335, 6468 337 i 6468 338.

U Hrvatskoj je u utorak potvrđeno 69 slučajeva zaraze, a među danas potvrđenima slučajevima, zaraze zabilježeni su prvi oboljeli u Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Među oboljelima je šestoro liječnika. Od toga ih je ukupno četvero iz KBC-a Zagreb: troje s karidiologije i jedna liječnica s neurologije, potvrdio je pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak. Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić prethodno je izjavio da su neki liječnici virus uvezli iz Austrije, gdje su bili bez znanja uprave bolnice, i nisu poduzeli mjere dvotjedne samoizolacije.

Provedeno je 1109 testiranja a 50 ih je u tijeku, više od 1000 ljudi je u izolaciji.

Najveći domaći putnički brodar Jadrolinije pozvao je u utorak sve putnike da s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa karte kupuju online ili preko mobilne aplikacije ‘mJadrolinija’.

Hrvatska pošta izvijestila je u utorak da je zbog epidemije koronavirusa zaštitila svoje zaposlenike zaštitnim sredstvima, te su skratili radno vrijeme poštanskih ureda najkasnije do 18 sati na području cijele Hrvatske.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ HINA/ RTL/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI