Ustavni sud usvojio Karamarkovu tužbu, slijedi novi postupak pred Upravnim sudom

Ustavni sud usvojio Karamarkovu tužbu, slijedi novi postupak pred Upravnim sudom

Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju “savjetnica” zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

U izjavi Hini Karamarkova odvjetnica Vesna Alaburić kazala je da bi obrazloženje Ustavnog suda trebala dobiti u petak, ali da iz zaspisnika sa sjednice održane 2. srpnja proizlazi da su ukinute odluke Upravnog i Visokog upravnog suda.

Karamarkov predmet stoga je vraćen Upravnom sudu na ponovni postupak.

Alaburić je kazala da je Ustavni sud izbjegao vrednovati odluku Povjerenstva. “Ta je odluka nepravilna i nezakonita po mnogim kriterijima pa vjerujemo da ćemo u ponovljenom sporu to i dokazati”, izjavila je Alaburić.

U zapisniku sa sjednice Ustavnog suda stoji i da je presuda donesena većinom glasova.

Mediji su sredinom lipnja objavili da su ustavni suci podijeljeni treba li odbaciti ili prihvatiti Karamarkovu ustavnu tužbu protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Karamarko je u izjavi za N1 kazao da je odluka Ustavnog suda “jedina normalna i pravična”.

“Nisam bio u sukobu interesa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka”, kazao je Tomislav Karamarko.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je sredinom lipnja 2016. da je Karamarko , tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka “Drimia”, njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s tvrtkom Joze Petrovića “Peritus savjetovanja”, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog toga što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže. (Hina)

Foto/HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI