Na blagdan Kandelore u Dubrovniku je otvorena 1047. Festa sv. Vlaha

Na blagdan Kandelore u Dubrovniku je otvorena 1047. Festa sv. Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u subotu popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku je otvorena 1047. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, kapetan Ivica Lončarica i obrtnik Pero Butijer.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo.

02.02.2019., Crkva svetog Vlaha, Dubrovnik – Pustanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha otvorena je 1047. Festa danas, na Kandeloru, ispred crkve sv. Vlaha. Nakon otvaranja Feste, uslijedilo je i tradicionalno grlicanje.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


Uzinić je tom prigodom rekao kako Dubrovačka biskupija ovogodišnjom Festom započinje trogodišnju pripravu za jubilarnu 1050. obljetnicu, koja će se obilježiti slavljem biskupijske sinode.

„Želimo na novi način promisliti sadašnjost naše mjesne Crkve i s ljubavlju se suočiti s izazovima trenutka, kako bi se sa snagom mogli otvoriti budućnosti“, istaknuo je biskup Uzinić.

Kako je rekao, ovogodišnja Festa, koja se slavi na Dan života, obilježena žalosnim tragedijama koje su posljednjih mjeseci pogodile grad i biskupiju.

02.02.2019., Crkva svetog Vlaha, Dubrovnik – Pustanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha otvorena je 1047. Festa danas, na Kandeloru, ispred crkve sv. Vlaha. Nakon otvaranja Feste, uslijedilo je i tradicionalno grlicanje. Mate Uzinic.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


„Tragedije su izazvale žalost mnogim obiteljima zbog gubitka života, a nama drugima nevjericu koja nas sili da se zapitamo što se događa i imali u tome naše odgovornosti?

Neke tragedije ne možemo izbjeći jer živimo u nesavršenom svijetu, ali neke od njih su dijelom i naša odgovornost, posebno kad je riječ o našem odnosu prema životu drugih i svom vlastitom“, rekao je Uzinić.

Kršćani katolici, istaknuo je Uzinić, ponovno se moraju usmjeriti k bitnom, ‘što nam sveti Vlaho želi izmoliti zagovorom i pokazati primjerom’.

02.02.2019., Crkva svetog Vlaha, Dubrovnik – Pustanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha otvorena je 1047. Festa danas, na Kandeloru, ispred crkve sv. Vlaha. Nakon otvaranja Feste, uslijedilo je i tradicionalno grlicanje. Andrej Plenkovic, Mato Frankovic, Nikola Dobroslavic, Damir Krsticevic, Dubravka Suica.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


„Na to nas obvezuje i ova naša Festa, i prošle generacije koje su nam prikupile, sačuvale i predale ovaj grad. Na to nas obvezuju i buduće generacije. No, hoće li, nastavimo li ovako, biti sinova i kćeri? Hoćemo li imati budućnost u našem gradu, domovini i Europi kojoj pripadamo? A dužni smo napraviti što je u našoj moći, polazeći od svoje odgovornosti, da bude novih generacija. da naša ne bude posljednja, koja će uništiti što smo primili, već generacija koja će ono što je primila obogaćeno životom i vjerom proslijediti sljedećoj generaciji“, rekao je Uzinić.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Toma Lučić okupljenom je puku pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti.

02.02.2019., Crkva svetog Vlaha, Dubrovnik – Pustanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha otvorena je 1047. Festa danas, na Kandeloru, ispred crkve sv. Vlaha. Nakon otvaranja Feste, uslijedilo je i tradicionalno grlicanje.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na koncu su iz ruku biskupa Uzinića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

02.02.2019., Biskupska palaca, Dubrovnik – Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima sastao se s dubrovackim biskupom mons. Matom Uzinicem.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


Svečanom otvorenju 1047. Feste svetog Vlaha nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s brojnim ministrima, koji se ranije danas sastao s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem.

U petak je Vlada na svojoj sjednici u dubrovačkom Kneževu dvoru donijela odluku o darovanju dviju nekretnina u Dubrovniku: jednu u povijesnoj jezgri za stanovanje mladih obitelji, a drugu u naselju Solitudo za budući pastoralni centar i Caritas.

02.02.2019., Dubrovnik – Svecana sjednica Gradskog vijeca Grada Dubrovnika odrzana je u Kazalistu Marina Drzica, a uz domacina gradonacelnika Matu Frankovica i gradske vijecnike, prisustvovali su joj i brojni visoki uzvanici na celu s premijerom Andrejom Plenkovicem. Tomislav Coric, Nina Obuljen Korzinek, Predrag Stromar, Damir Krsticevic, Branko Bacic, Andrej Plenkovic, Mato Frankovic, Nikola Dobroslavic, Darko Horvat.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL


Danas je održana svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

Sutra ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi hvarski biskup mons. Petar Palić, a nakon toga će se u procesiji dubrovačkim ulicama nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 10. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak. (Hina)

Foto/Grgo Jelavic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI