HOĆE LI JOJ AMERIKANCI ZAMJERITI? Kamala Harris: SAD se treba suočiti sa svojom “sramotnom poviješću”

HOĆE LI JOJ AMERIKANCI ZAMJERITI? Kamala Harris: SAD se treba suočiti sa svojom “sramotnom poviješću”

Američka potpredsjednica Kamala Harris u utorak je rekla da su europski istraživači koji su stigli na američki kontinent proveli „val uništenja plemenskih naroda, bili nasilni, krali zemlju i širili bolesti“.

“Ne smijemo zazirati od ove sramotne povijesti, moramo to rasvijetliti i učiniti sve što možemo da se dotaknemo utjecaja prošlosti na autohtone zajednice danas“, kazala je Harris na Nacionalnom kongresu američkih Indijanaca, najveće američke organizacije domorodačkog stanovništva.

Bidenova vlada će ponovno pregovarati o memorandumu o razumijevanju o federalnom financiranju radnog osposobljavanja na područjima plemenskih naroda.

Dvanaest federalnih agencija već je pregovaralo o tom memorandumu 2018. godine, no nisu tražili mišljenja autohtonih zajednica o kojima je riječ.

Harris je govorila dan nakon Dana Kolumba kad se obilježava dolazak tog talijanskog istraživača koji je plovio uz španjolsku pomoć, te nakon Dan domorodaca na koji se obilježava njihov progon poslije dolaska Europljana.

SAD od 1934. godine „svakog listopada obilježava putovanje europskih istraživača koji su stigli na američku obalu“, rekla je Harris.

„No to nije cijela priča. To nikad nije bila cijela priča“.

Foto: The White House/ Photo by Drew Angerer/Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI