Kamala Harris kaže da je “sve na stolu” dok SAD nastavlja procjenjivati ​​sankcije Rusiji

Kamala Harris kaže da je “sve na stolu” dok SAD nastavlja procjenjivati ​​sankcije Rusiji

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je u srijedu da je “sve na stolu” dok SAD procjenjuju ekonomske sankcije uvedene Rusiji zbog pokretanja napada na Ukrajinu i nastavila naglašavati da SAD neće slati vojnike u borbu protiv ruskih snaga u Ukrajini.

“Ono što ćemo nastaviti činiti je biti čvrst s našim saveznicima u smislu ponovne procjene onoga što radimo sa sankcijama. Iskreno, sve je na stolu za razmatranje”, rekao je Harris za NBC-jev “TODAY Show”.

Harris je nastavila: “Ono što nećemo učiniti i to se također mora reći, kao što je predsjednik neprestano govorio, nećemo staviti američke trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusa na zemlji ili u zraku. Ali mi smo čvrsti u našoj spremnosti da branimo naš NATO savez i naše saveznike, svaki pedalj teritorija NATO-a, i to ćemo nastaviti činiti.”

Harris je za ABC-jev “Dobro jutro Ameriko” rekla da SAD pomno prate ruske akcije i procjenjuju je li bilo namjernog napada na civile i kršenja međunarodnog prava.

“Vrlo smo zabrinuti i pratimo to. Potpuno smo svjesni da ako postoji bilo kakvo namjerno gađanje civila na koje gledamo da bi moglo doći do kršenja, vrlo dobro može biti kršenje međunarodnog prava. Dakle, ovo je pitanje na koje bismo svi trebali obratiti pažnju. To je grozno i ​​predstavlja kršenje svih standarda i principa koje mi, posebno kao zemlje NATO-a, shvaćamo ozbiljno u smislu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje nacije”, rekla je Harris za ABC.

Harris je kazala da će SAD nastaviti pružati humanitarnu pomoć, kao i sigurnosnu pomoć građanima Ukrajine.

Harris je za NBC rekla i da Rusija već vidi učinke ekonomskih mjera odmazde koje su SAD uvele protiv nacije.

“Rublja je u slobodnom padu. Ono što smo vidjeli je da je rusko tržište dionica zatvoreno. Ono što smo vidjeli jest da je Rusija dobila kreditnu ocjenu u osnovi smeća. Dakle, znamo da to ima utjecaja”, istaknula je.

“Ono što će povijest pokazati jest da je Vladimir Putin zapravo završio jačanjem NATO-a i slabljenjem Rusije”, rekla je potpredsjednica.

Harris je rekla kako je u utorak razgovarala s čelnicima Latvije, Litve, Slovenije i Rumunjske o tome kako će SAD nastaviti podržavati svoje saveznike.

Također je pohvalila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekavši da je “pokazao izuzetnu hrabrost” i “bio je inspiracija svima nama”.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI