Kako zaštititi novinare i ostale medijske aktere?

Kako zaštititi novinare i ostale medijske aktere?

Napadi na novinare i ostale medijske aktere predstavljaju posebno teške povrede ljudskih prava,
zato što njihova meta nisu samo pojedinci, već oni sputavaju i ostale njihovog prava da primaju
informacije, tim ograničavajući javnu debatu, koja je srž pluralističke demokracije. Kao odgovor
na alarmantan i neprihvatljiv nivo prijetnje novinarima i medijskim akterima u Hrvatskoj i s obzirom
na štetni efekat na funkcioniranje demokratskog društva novinare moramo zaštititi a hrvatski političari se moraju uzdignuti iznad svojeg ega i prihvatiti kritiku.

U području medijskih sloboda, Hrvatska se često spominje među skupinom zemalja u kojima se novinari suočavaju s prijetnjama, internetskom uznemiravanju, zastrašivanju. Pa zašto su onda pobogu zastupnici MOST-a u Hrvatskom saboru na takav ružan način pokušali nekorektno pa čak i nepotrebno bezobrazno koregirati rad Hrvatske izvještajne novinske agencije na što nemaju ama baš nikakvo pravo.

Europski parlament je 2020. godine usvojio rezoluciju u kojoj je izrazio zabrinutost zbog stanja u javnim medijima nekih država članica koji su postali primjer propagande i osudio pokušaje određenih država članica da ušutkaju kritičke i neovisne medije i naruše slobodu i pluralizam medija.

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je pritisak zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njezinom radnom mjestu u Saboru, poručivši da saborski zastupnici nemaju pravo ulaziti u novinarsku sobu i kritizirati rad novinara jer oni nisu urednici medija.

“Selak Raspudić upala je u petak u sobu za novinare u Saboru gdje je prigovorila novinarki Hine da je nacionalna novinska agencija sustavno šikanira i cenzurira te da ne prati konologiju saborskih rasprava, očekujući da njezine riječi budu navedene na početku članka ako se prva javila za riječ kao govornica”, navodi HND u priopćenju u utorak.

„Posao političara nije da budu novinarski urednici. Stoga svaki sličan upad političara na radno mjesto naših kolegica i kolega opravdano smatramo pokušajem političkog pritiska“, ističe HND u priopćenju.

Selak Raspudić, podsjeća HND, priznala je da je došla u novinarsku sobu i razgovarala s novinarkom, no tvrdi da nije točno da je na nju vršila pritisak kako bi više i ljepše pisala o njoj.

„Saborskoj zastupnici Selak Raspudić ni njezinim stranačkim kolegama nije mjesto u toj sobi, na radnome mjestu novinara, niti je na njima tumačiti našim kolegicama i kolegama i instruirati ih kako će raditi svoj posao“, dodali su iz HND-a.

Novinarka Hine odgovorila joj je da novinari nisu zapisničari koji po redu zapisuju sve što saborski zastupnici govore jer to nije novinarski posao.

„Pravo je naših kolegica i kolega, ne samo u Saboru, nego i u svim drugim institucijama ili na terenu, da sami procijene što je bitno s događaja s kojeg izvještavaju“, naglasio je HND.

Ravnateljica Hine Saboru i HND-u: “Selak Raspudić grubo je narušila pravo novinara na slobodno izvještavanje”

Na slučaj Mostove zastupnice reagirala je u ponedjeljak ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić javnim pismom upućenim Hrvatskom saboru i HND-u.

U pismu stoji kako je nakon objave Hinine vijesti pod naslovom: Oporbeni prijedlozi bez podrške vladajuće većine, u novinarsku sobu u Hrvatskom saboru prvo došao Nikola Grmoja prigovorivši novinarima Hine da je iz vijesti izostavljen govor njegove stranačke kolegice Selak Raspudić.

Nakon njega u novinarsku sobu je došla i Selak Raspudić te na neprimjeren način pred drugim kolegama izjavila da ju Hina namjerno “šikanira i cenzurira”. Tvrdila je i da Hina ne prati kronologiju saborskih rasprava te da kad ona govori prva, nije navedena kao prva govornica te da Hina to čini sustavno i namjerno.

“S obzirom da novinari Hine ni iz Hrvatskog sabora niti bilo koje državne institucije ne izvještavaju da bi prenijeli sve što je bilo tko od političara rekao, nego da izvijeste javnost o onome što smatraju bitnim, smatram da je ovakvim ponašanjem zastupnice Selak Raspudić grubo narušeno novinarsko pravo na slobodno izvještavanje.

Stoga molim Hrvatsko novinarsko društvo kao organizaciju sa svrhom zaštite prava novinara te Hrvatski sabor kao instituciju u kojoj se ovaj događaj dogodio, da osude ponašanje zastupnice Selak Raspudić i svako potencijalno slično ponašanje političara prema novinarima Hine i svih drugih medija”, navela je ravnateljica Hine.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić u ponedjeljak je opovrgnula tvrdnje da je vršila pritisak na novinarku Hine i tvrdila da ju Hina namjerno šikanira i cenzurira.

Novinari bili oni neovisni ili državni štite slobodu izražavanja, jamče pristup informacijama svim građanima i pridonose temeljima demokracije i otvorenih društava, stoga smo uvjereni da ovakva glupost zastupnicima MOST-a neće više pasti na pamet. Isprika će izazvat način na koji razmišljate, promijeniti način na koji živite i transformirati cijeli vaš život. Prvi je korak isprika jer novinari uistinu štite demokraciju.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto montaža: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI