Kako pripremiti auto za zimsko putovanje

Kako pripremiti auto za zimsko putovanje

Ovogodišnji prosinac pokazao je prevrtljivu narav kad su vremenski uvjeti u pitanju. Bilo je i snijega i temperatura ispod nule, ali i sunca i temperatura iznad deset stupnjeva Celzijusa.

 Ipak, dugoročna prognoza za siječanj podrazumijeva i snježne padaline. Ako planirate na zimovanje, skijanje, adventsko putovanje ili doček Nove godine putovati automobilom, pobrinite se da ga dobro pripremite za lošije vremenske uvjete. Uostalom, briga za automobil je briga za vašu sigurnost, ali i za sigurnost obitelji i prijatelja, vaših suputnika.

Krenimo redom:

1. Zimske gume
Jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća tijekom zimskih uvjeta na cestama, koji često podrazumijevaju snijeg i led, su neadekvatne gume: ljetne ili ‘univerzalne’. Naime, ljetne gume gube elastičnost već pri temperaturi nižoj od 7 stupnjeva. Tada gube i svojstvo prianjanja na podlogu te se zato automobil više kliže. Imajte na umu da utori zimskih guma ne smiju biti manji od 4mm. Provjerite tlak u gumama i ne krećite nigdje bez rezervne gume i alata za promjenu guma.

2. Lanci za gume
Uvijek ih imajte u prtljažniku tijekom zime. Pogotovo ako idete na duže putovanje. Ne znate kakvo vas vrijeme očekuje, a u nekim zemljama su obavezni. Kako biste kupili odgovarajuće lance, provjerite kojih su dimenzija vaše gume. Ili ih posudite od susjeda ili prijatelja. Bilo bi korisno i da prije polaska na put isprobate kako se lanci postavljaju kako bi bili spremni za svaku situaciju.

3. Sredstva za odleđivanje stakla i brave
Za odleđivanje nikako ne koristite vruću vodu jer zbog razlika u temperaturi može doći do pucanja stakla. Kupite sredstvo za odleđivanje ili foliju protiv zamrzavanja stakla. Sredstvo za odmrzavanje brava nemojte zabunom ostaviti u autu jer će vam biti beskorisno ako vam se zalede vrata na autu. Bilo bi bolje zaštiti brave od zamrzavanja prije, a ne poslije smrzavanja. Također, prije niskih temperatura bi bilo dobro tekućinom protiv smrzavanja zaštititi gume oko vrata i prtljažnika.

4. Antifriz
Provjerite gustoću rashladne tekućine vozila ili antifriza. Klasična je pogreška vozača da se tijekom ljeta iz nekih razloga dolijeva obična voda, a onda se na to zaboravi. Ako je tekućina previše razrijeđena kod niskih temperatura na motoru vozila mogu nastati velika i skupa oštećenja.

5. Premažite karoseriju automobila voskom
Zimi se ceste posipaju solju kako bi se smanjila mogućnost proklizavanja automobila. No, koliko god je ta sol dobra za vožnju, štetna je za automobilski lim i boju. Stoga bi bilo korisno da karoseriju premažete voskom u autopraonici.

6. Metlice i tekućina za brisanje stakala
Metlice brisača vjetrobranskog stakla vozači često znaju zanemariti, no one su vrlo važne jer sigurnost vaše vožnje ovisi o vidnom polju. Pregledajte ih. Važno je i da zamijenite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla zimskom verzijom koja se ne smrzava na nižoj temperaturi.

7. Sol, a može i lopata
Ubacite u prtljažnik manju lopatu i sol. Nije skupo, a može pomoći.

8. Strugalica leda
Danas u trgovinama možete naći jeftine strugalice leda koje imaju i rukavicu, no mogu se kupiti i one dvostruke koje uz strugalicu na drugom nastavku imaju metlicu kojom možete pomesti snijeg s automobila. Podsjećamo, ako snijeg ne maknete s krova automobila prijeti vam kazna od 700 do 1000 kuna.

9. Automobilske cerade
Cerada će vam olakšati život jer će vaš automobil zaštititi od zimskih uvjeta, a i vi ćete lakše i brže očistiti snijeg s njega.

10. Servis
Bilo bi dobro obaviti servis prije puta. U Hrvatskom autoklubu savjetuju da se provjeri ispravnost grijača, filteri goriva koje po potrebi treba zamijeniti i akumulator.

11. Kratkotrajni kasko
Prije putovanja ugovorite i putno zdravstveno osiguranje jer troškovi liječenja u inozemstvu mogu biti veći od ukupne cijene vašeg putovanja. Uz putno zdravstveno osiguranje Croatia osiguranja ugovorite i Kasko AUTO PUT. Kratkotrajno kasko osiguranje na razdoblje od najviše 45 dana u slučaju nepredviđene automobilske štete znatno će umanjiti vaše troškove i pružiti vam određenu sigurnost, a ugovoriti ga možete po cijeni već od 165 kuna za 8 dana,prenosi N1 (autor-PROMO)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI