Kako je Zelenski postao od zvijezde satiričnog TV glumca do “mete broj jedan” Kremlja?

Kako je Zelenski postao od zvijezde satiričnog TV glumca do “mete broj jedan” Kremlja?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prišao je govornici pod jakim svjetlima, pripremajući se prenijeti poruku ukrajinskom narodu. “Danas ću početi s dugo očekivanim riječima koje želim s ponosom objaviti”, rekao je. “Konačno”, nastavio je. “Ukrajina je ujedinjena… Ovo je naša pobjeda.”

Govor je bio fikcija. To je iz završne scene “Sluge naroda”, satirične TV emisije o nesretnom srednjoškolskom profesoru, kojeg glumi Zelenski, koji je gurnut u ukrajinsko predsjedništvo nakon što je njegovo lajanje o korupciji postalo viralno.

Serija nije samo od Zelenskog učinila zvijezdom. To je na kraju poslužilo kao odskočna daska za njegovu stvarnu predsjedničku kampanju. U travnju 2019., unutar mjesec dana nakon finala emisije, komičar koji je postao političar izabran je za predsjednika Ukrajine.

Zelenski se ponovno našao pred govornicom u petak, ali slika koju je ocrtao u posljednjim trenucima emisije nikad se nije osjećala dalje nakon što su ruske snage napale Ukrajinu u četvrtak.

Bitka za glavni grad Kijev nastavila je bjesnjeti u petak. Eksplozije su osvijetlile nebo dok je Kremlj prije zore gađao grad projektilima, tjerajući ljude u skloništa od zračnih napada.

U svom televizijskom obraćanju u petak ujutro, Zelenski je ponovno bio čovjek u karakteru, ovaj put igrajući Davida protiv Golijata, ruskog predsjednika Vladimira Putina. U tamnozelenoj majici kratkih rukava s podočnjacima, ukrajinski predsjednik je prkosan i pohvalio oružane snage zemlje za “sjajnu obranu zemlje”.

“Sada je važan trenutak”, rekao je Zelenski. – Odlučuje se o sudbini naše zemlje.

‘Ova banda narkomana i neonacista’

Puna ruska invazija na Ukrajinu započela je u četvrtak rano ujutro. Moskovske snage napadnute kopnom, morem i zrakom, što je izazvalo salvu međunarodnih osuda i sankcija i pitanja o širim Putinovim ambicijama za Ukrajinu i njezin glavni grad.

Putin je “vojnu operaciju” označio kao nužnu akciju nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici prešli ruske “crvene linije” širenjem NATO-a na istok.

Zelenski je u petak ponovno pozvao Putina na izravne razgovore.

“Sad se vode borbe diljem Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo smrt ljudi”, rekao je na ruskom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je Rusija spremna sudjelovati u pregovorima u Minsku, prenosi ruska državna novinska agencija RIA-Novosti. Savjetnik Zelenskog rekao je za CNN da Kijev razmatra taj prijedlog.

Ukrajinska demokratski izabrana vlada ostaje netaknuta, ali Putin je ovog tjedna jasno dao do znanja da Ukrajinu ne vidi kao legitimnu suverenu državu. U petak je pozvao Ukrajince da sami svrgnu Zelenskog.

“Preuzmite vlast u svoje ruke”, rekao je Putin. “Izgleda da će nam se biti lakše dogovoriti s vama nego s ovom bandom narkomana i neonacista koja se nastanila u Kijevu i uzela za taoce cijeli ukrajinski narod.”

Putin i njegova vlada su u više navrata iznosili neutemeljene i netočne tvrdnje da je demokratski izabrana ukrajinska vlada “fašistički” ili “nacistički” režim. Zelenski je Židov i članovi obitelji su mu poginuli u holokaustu.

Malo je vjerojatno da će Putinovi komentari potaknuti bilo kakvu ukrajinsku pobunu. Mnogi stanovnici Kijeva napustili su grad, a oni koji su ostali vjerojatno ga neće podržati, s obzirom na to da je posljednji ukrajinski proruski vođa svrgnut u narodnoj pobuni 2014. godine.

Zelenski je izabran pet godina kasnije, potući sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, ali njegov mandat je bio težak. Prvih nekoliko mjeseci njegova mandata progutao je skandal quid-pro-quo koji je doveo do pokušaja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na Ukrajinu da iskopa prljavštinu o izbornom protivniku i sadašnjem predsjedniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Covid-19 je tada prošao kroz zemlju. Predizborna obećanja Zelenskog, poput okončanja rata u istočnoj Ukrajini i suzbijanja korupcije, ostaju neispunjena.

Ali opasnost s kojom se Zelenski suočava nije više samo politička.

Američki dužnosnici upozorili su zakonodavce da su ruske snage koje su ušle u Ukrajinu preko Bjelorusije bile oko 20 milja udaljene od Kijeva, rekli su izvori za CNN News.

A obavještajni dužnosnici u Washingtonu zabrinuti su da bi grad mogao pasti pod rusku kontrolu za nekoliko dana.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Zelenski ostaje “glavna meta ruske agresije”, dok je sam Zelenski rekao da ga je Rusija označila kao svoju “metu broj jedan”.

“Oni žele politički uništiti Ukrajinu uništavanjem šefa države”, rekao je.

Anna Chernova, Kara Fox, Helen Regan i Nathan Hodge iz CNN-a dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Ukrainian Presidental Press/ Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI