MORH: Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljeni prvi časnički činovi i bodeži

MORH: Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljeni prvi časnički činovi i bodeži

Prvi časnički čin u petak je dobio 31 kadet 12. i 13. naraštaja diplomskih i preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Osim čina poručnika odnosno poručnice, dobili su i časnički bodež te odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Uz nove mlade časnike, članove njihovih obitelji i prijatelje, prigodnoj svečanosti u Velikoj dvorani Časničkog doma u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen te posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul.

Krstičević je rekao kako mu je uvijek drago vidjeti mlade i sposobne ljude koji unose svježinu u naš sustav i koji će dati svoj doprinos u daljnjem razvoju i jačanju naše vojske stvorene iz temelja zajedništvom hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja.

Ministar je istaknuo i da će se u nadolazećem razdoblju dodatno unaprijediti obrazovni sustav Hrvatske vojske transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman.

General Šundov rekao je kadetkinjama i kadetima da od njih očekuje ispunjenje obaveza u postrojbama u koje su raspoređeni te časno služenje domovini. “Da budete moralni časnici i zapovjednici spremni na izazove i žrtve, da štitite ljude i imovinu, promičete sustav jednakih mogućnosti, da radite na unaprjeđenju sustava i trajnom razvoju kako vlastitih tako i sposobnosti Hrvatske vojske“, rekao je.

General Pađen naglasio je da mlade poručnice i poručnici danas postaju punopravni pripadnici Hrvatske vojske, koja je temelj sigurnosti Hrvatske.

Na dodjeli je prikazan video o Kadetskoj bojni u kojemu je prikazano školovanje i život kadeta, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Hrvatske vojske, navodi MORH. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI