Josip Juratović osudio čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavu Dana RS: “Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine”

Josip Juratović osudio čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavu Dana RS: “Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine”

Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za Vijesti.ba Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu. Smatra da će međunarodna zajednica zasigurno kao i cijela EU osuditi čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića 9. sijećnja u Banjaluku na proslavu neustavnog dana Republike srpske.

Politička praksa novijeg vremena ne pamti ovakav slučaj poput Milorada Dodika koji kao jedan od tri predsjedavajuća države ne poštuje ustav iste te države i radi sve kako bi iskazao nepriznavanje te države a ujedno sjedi u njenom predsjedništvu. To pokazuje i protuustavna proslava Dana Republike Srpske, na kojoj su u Banja Luci gradu koji je etnički gotovo očišćen od nesrpskog stanovništva 1992. Ulicama koje nose imena najzloglasnijih osuđenih ratnih zločinaca poslije drugog svjetskog rata, poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića marširale su kolone Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) za koje se dobro zna da su Arkanovi duhovni i modni potomci. Te jedinice su pjevajući “Hriste Bože” pod punom ratnom opremom, bez iti jednog obilježja Bosne i Hercegovine sa srpskim zastavama i zastavama RS-a pokazali da Republika Srpska još uvjek živi svoju 1992. godinu i etničko čišćenje u kontinuitetu. Ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a posthumno odlikovanje ratnog zločinca generalmajora Slavka Lisice koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991.g koji se hvalio svojim granatiranjima Slavonskog Broda, napadima na Livno, i granatiranjem Šibenika dokaz je da se Dodikova politika ne odriče niti jednog zločina, govori s gnušanjem Juratović.

I onda takvu proslavu svojim prisustvom uveliča Dragan Čović predstavljajući se kao predstavnik hrvatskog naroda u BIH-a što je netočno jer se mogao predstaviti samo kao predsjednik jedne stranke sa hrvatskim predznakom, koji bi navodno htio da širi mir sa ljudima koji se ne srame zločina dapače oni te još zločince veličaju i nagrađivaju. Da bude paradoks veći taj isti Dragan Čović traži da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, poput slučaja izmjene izbornog zakona BIH te da se poštuju odluke ove pravosudne institucije, dok mu očito odluku tog istog suda o neustavnosti 9. svibnja ne poštuje. Dragan Čović je ovim postupkom uvrijedio sve one prognane Hrvate iz Republike Srpske kojih ima preko 220.000, povrijedio je osjećaje obitelji stardalih, ali isto tako abdicirao sve zločince te mirno promatrao marširanje zloglasnih crvenih beretki koje pokazuju da su spremni nastaviti tamo gdje su stali 1995 godine. Medijska prašina i salva osude Čovićevog posjeta Banja Luci ne prestaje i nikako nije dobra za klimu u BIH. Čovića i Dodika jedino brane i odobravaju suradnici i članovi njegove stranke, ljudi kojima ovisi egzistencija i strahom od gubitka položaja.

Očit primjer koliko Čovic ima željeznu ruku u vođenju stranke strahom kada je uspio ljude koji su protjerani i koji su ratovali protiv vojske RS-a u Bosanskoj Posavini natjerat da prisustvuju proslavi svog poraza svjesni da će ih protjerani sunarodnjaci osuditi.

Međunarodna zajednica će zasigurno kao i cijela EU osuditi ovakav čin. Ovo je neprihvatljivo europskim odlukama a očito je prihvatljivo samo Čovicu, Dodiku, Srbiji i Rusiji jer su samo oni bili prisutni na proslavi, dok je cijeli diplomatski kor ovo ignorirao. Ova samovolja bosanskoherečgovačkih političara pokazuje koliko im je važan takozvani put u EU. Uprovao po ponašanju političkog vrha na Zapadnom Balkanu se vidi vjerodostojnost politike na putu u EU demokratskih vrijednosti oko koje nema kompromisa. Onaj tko slavi zločince taj je spreman na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana.

Izvor/slobodna-bosna/Josip Juratović Foto Arhiv

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI