Juncker: Imenovanje Von der Leyen nije bilo transparentno

Juncker: Imenovanje Von der Leyen nije bilo transparentno

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Njemice Ursule Von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja odustajanje od prakse izbora stranačkih vodećih kandidata, što ne smatra dobrodošlim, prenosi Reuters.

“Proces nije bio jako transparentan”, kazao je Junker na konferenciji za medije u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje o tome kako su čelnici EU-a ovoga tjedna došli do izbora nove predsjednice Komisije. Njezino imenovanje još mora potvrditi Europski parlament.

Junker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore.

“Nažalost, to nije postalo tradicija”, kazao je Junker. “Bio sam prvi i posljednji spitzenkandidat”, dodao je predsjednik Europske komisije.

Pučani u Europskom parlamentu pozdravljaju dogovor o podjeli vodećih funkcija u Europskoj uniji, postignutog na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, no žale što nije ispoštovan princip spitzenkandidata, rekao je u utorak Manfred Weber, spitzenkandidat pučke stranke (EPP) i vođa pučana u Europskom parlamentu.

“Način na koji se Europsko vijeće odnosilo prema proceduri izbora nas rastužuje jer smo se kao europarlamentarci borili za ideju demokratske Europe, a to je povezano s time da kandidati iznesu svoje programe”, rekao je Weber, ali i dodao da je Europska pučka stranka uvijek bila pouzdana i odgovorna te da su radi budućnosti Europe spremni podržati paket političkih imenovanja.

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija – za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. (Hina)

Foto/Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI