Juncker nudi Britancima mogućnost promjene odluke o Brexitu

Juncker nudi Britancima mogućnost promjene odluke o Brexitu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u srijedu Velikoj Britaniji da će joj Europska unija pružiti ruku ako odluči promijeniti svoju odluku o izlasku iz tog saveza.

“Britanska vlada je odlučila poći putem Brexita, no ako promijene tu odluku mi ćemo im ponovno pružiti ruku”, istaknuo je Juncker u Europskom parlamentu tijekom govora o bugarskom predsjedanju EU-om.

“Britanci su istupili po članku 50., no postoji i članak 49. koji dozvoljava ponovni pristup, pa zbog toga možemo razumno razgovarati, a ne gurati drugu stranu u ponor”, dodao je predsjednik Komisije.

Naglasio je kako je EU u utorak riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska ponovno dala šansu Britancima. Tusk je tada rekao da je EU otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji.

Brexit će sa svim negativnim posljedicama postati stvarnost u ožujku iduće godine “osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje”, rekao je predsjednik Vijeća.

“Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas”, poručio je u utorak.

Juncker je u srijedu ustvrdio kako je odluka Londona da izađe iz europskog saveza “katastrofa i poraz koji moramo priznati”, te da su “uzroci za takvu odluku iznimno duboki”.

“Kao što je rekla premijerka Theresa May, Britanci se nisu osjećali dobro u EU-u i stoga krivnja pada na mnoge”, rekao je šef Komisije.

Takvi komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.

Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum, piše dpa.

Autor/H/B.B./Foto/EPA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI