Juncker : Granični spor Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, da utječe na cijeli EU

Juncker : Granični spor Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, da utječe na cijeli EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Europsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

“To nije samo bilateralni problem, nego i problem koji utječe na cijelu EU-u i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle”, rekao je Juncker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.
Juncker je istaknuo da ponuda o posredavanju “nije dobro prihvaćena”. Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a.
Juncker je dodao kako Komisija “ne želi incidente” između dviju država.
Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. “Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji”, kazao je.

HINA/Foto/AFP/Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI