MORH: 50. jubilarni međunarodni nastup “Krila Oluje” u Poljskoj

MORH: 50. jubilarni međunarodni nastup “Krila Oluje” u Poljskoj

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” održat će svoj 50. međunarodni nastup na aero-mitingu, koji će se održati povodom 100. obljetnice Ratnog zrakoplovstva Poljske u Zrakoplovnoj bazi Radom u Poljskoj u subotu, 25. i nedjelju, 26. kolovoza.

Ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu kako je ovaj jubilarni 50. međunarodni nastup ujedno i 178 javni nastup “Krila Oluje” u posljednjih 13 godina koliko djeluje ta akro grupa, koja je svoj 13. rođendan obilježila 5. kolovoza na 23. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Akro grupa “Krila Oluje” predstavljena je pod današnjim nazivom hrvatskoj javnosti 5. kolovoza .2005. u Kninu, povodom obilježavanja 10. obljetnice “Oluje” po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od šest aviona grupa je izvela 2009. godine.

Program koji izvode “Krila Oluje” traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50 do 1000 metara te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230 metra. Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 3 metra, pri brzinama do 550 kilometara na sat, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5 g do +6.5 g.

U sastavu “Krila Oluje” lete piloti iz sastava 93. zrakoplovne baze Zemunik i za razliku od većine svjetskih akro grupa, čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota “Krila Oluje” je obuka budućih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zaključuju u MORH-u. (Hina)

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI