Na Trgu bana Jelačića održana javnozdravstvena akcija “Svi za njega” protiv raka prostate

Na Trgu bana Jelačića održana javnozdravstvena akcija “Svi za njega” protiv raka prostate

U okviru Brkatog studenog, odnosno mjeseca borbe protiv muških bolesti danas je na Trgu bana Jelačića održana javnozdravstvena akcija “Svi za njega”. Mnoštvo je građana pohrlilo na provjeru jesu li u rizičnoj skupini za obolijevanje od ovog drugog najčešćeg raka kod muškaraca.

I ja sam danas nalijepio brkove i na taj se način uključio u ovu akciju, rekao nam je professor Damir Eljuga, predsjednik Lige za borbu protiv raka.

Na žalost, od raka prostate, godišnje više od dvije I pol tisuće ljudi oboli a preko osamsto ih umre. Stoga je glavna misija naše današnje kampanje obavijestiti muškarce da se jednostavnim metodama ovaj rak može otkriti. Jedna od tih laboratorijskih dijagnostičkih metoda je određivanje tumorskog biljega z arak prostate koji se zove PSA i upravo ovi redovi muškaraca imaju prigodu da im se danas na središnjem zagrebačkom trgu u našoj priručnoj urološkoj ambulanti odredi taj PSA. Naša poruka s ove akcije svim muškarcima starijim od 50 godina je da je važno odlaziti na urološke preglede za ranu dijagnostiku raka prostate.

Jedan od prvih simptoma je nešto učestalije mokrenje posebice po noći ali bez obzira na to, najvažnije je otići liječniku kad ne postoje simptomi, naglasio je profesor Egidio Ćepulić, predsjednik društva bolesnika s rakom.

Osnovni je cilj upozoriti građane da je rak prostate izlječiv ,naglasio je professor Ćepulić, kad se na vrijeme otkrije. Simptomi za rak prostate su tako mali da je najbolje obavljati redovne godišnje preglede kod urologa.

Javnozdravstvenoj kampanji je pokrovitelj Gradska skupština pa ju je podržao i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Sabora.

“Znamo da je mjesec studeni, mjesec borbe protiv raka prostate, naglasio je Mikulić. Pozivam sve muškarce da obavljaju redovne urološke preglede, jer čuli smo da rano otkrivanje daje velike šanse za izlječenje. Čuvati svoje zdravlje je najbolje kad pregledima preveniramo ono što nam se može dogoditi. No, velik broj onih koji su došli ovdje obaviti kontrolu govori da se svijest o sebi samome budi”, rekao je Mikulić.


Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI