Zdravko Marić: Jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav

Zdravko Marić: Jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je smisao porezne reforme, o kojoj se u četvrtak raspravlja u Saboru, jednostavniji, transparentniji i pravedniji porezni sustav koji će biti na korist poduzetnicima, investitorima i poreznim obveznicima, no oporba ga je žestoko prozivala.

“Ovo je treći krug u okviru jedinstvene porezne reforme”, rekao je Marić pojašnjavajući kako se u nju krenulo zbog visokog javnog duga.

Marić je kazao kako je, zbog konfuzije, među poreznim savjetnicima bilo puno dvojbi i teškog shvaćanja što je na snazi.

Sabor reformski paket od devet zakona raspravlja u objedinjenim raspravama od po tri, pa je tako prijepodne u tijeku rasprava o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, zakona o porezu na promet nekretnina te prijedlogu zakona o trošarinama.

U prvom krugu poreznog rasterećenja naglasak je, kazao je, bio na rasterećenju poreza na dohodak i dobit, a tim se smjerom krenulo jer jer su, kazao je, znali da će tu biti najveći pozitivni efekt na građane i javne financije.

Jedna od ključnih mjera prvog kruga bila je i snižavanje stope poreza na dobit.

„Danas idemo na dodatno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna, u prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijarde kuna, a taj smjer rasterećenja planiramo nastaviti”, rekao je Marić.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto od 2020.

SDP-ovac Gordan Maras pozvao je Marića da ne giljotinira poduzetnike. „Rekli ste da poduzetnici i građani nisu u škarama. Nisu, ali su na giljotini i svaki dan ta giljotina kirurški precizno rješava da tisuće građane odlaze u Irsku, a poduzetnici zatvaraju svoje tvrtke”, ustvrdio je Maras.

Branimir Bunjac (Živi Zid) premijeru je zamjerio zbog tvrdnje da se zalaže za pravedniji sustav. „Da li je pravedno da plaće idu samo najbogatijima u društvu, menadžerima i političarima? Premijeru se plaća povećava za 4 tisuće kuna, a građanima za 30”, navodio je Bunjac.

„Ako danas niste u škarama poreza na dohodak nema tih promjena koji mogu dići vašu neto plaću… Izdvajate predsjednika vlade, a znate zašto mu je plaća porasla? Jer je dobio drugo dijete”, uzvratio mu je ministar Marić.

Hrvoje Zekanović (HRAST) pitao je Marića da li zna kako se s minimalnom plaćom od 2751 kune ne može živjeti, no Marić ga je upozorio da je pitanje minimalne plaće van poreznog obuhvata. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI