Jazz orkestar HRT-a svečanim koncertom obilježio 70. jubilej

Jazz orkestar HRT-a svečanim koncertom obilježio 70. jubilej

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je u utorak, 19. prosinca 2017., svečanom koncertu u povodu 70. obljetnice Jazz orkestra HRT-a održanom u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

Na koncertu pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella, kojim je Jazz orkestar HRT-a kao jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj potvrdio svoj status najutjecajnijeg jazz sastava na našoj sceni, nastupili su Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Matija Dedić, Marko Tolja i instrumentalni sastav Chui. Sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja jednoga od najdugovječnijih big bandova na svijetu predstavljeno je kroz video zapise sjećanja protagonista ove iznimne glazbene priče.


FOTO: Dinko Bažulić

Jazz orkestar HRT-a utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, no ubrzo je počeo i javno nastupati, održavajući samostalne koncerte u zemlji i inozemstvu. Od 2000. godine orkestar održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od trideset godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i današnjeg šefa dirigenta, Andreasa Marinella  (od 2015.), orkestar se profilirao u vodeći jazz sastav na našoj sceni. 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI