U središtu Zagreba obilježen Dan narcisa javnozdravstvenom kampanjom #BudiNARCISa

U središtu Zagreba obilježen Dan narcisa javnozdravstvenom kampanjom #BudiNARCISa

Hrvatska je u vrhu europskih zemalja po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i u mlađih žena, pa je Dan narcisa, koji je u subotu obilježen u središtu Zagreba, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregledi dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre njih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije.

Rak dojke, naime, izlječiv u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. Dan narcisa obilježen je na nekoliko lokacija u središtu Zagreba a štandove udruga žena za borbu protiv raka dojke obišao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo važnost rane detekcije rada dojke ali i drugih malignih bolesti.

“U Hrvatskoj je to vodeći problem, što žene kasno dolaze liječniku i kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze i lošiji rezultati liječenja i teža terapija”, kazao je ministar Kujundžić.

Na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su Dan narcisa organizirali Grad Zagreb i udruga Europa Donna, postavljen je i pokretni mamograf, gdje su žene mogle obaviti pregled dojki. Program mobilne mamografije u Zagrebu namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina i starijim od 69 godina, dobnim skupinama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

Pregledi su besplatni i nije potrebna liječnička uputnica.

Na edukativnim štandovima moglo se dobiti sve dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

“U ove 22 godine održavanja Dana narcisa u Zagrebu i brojnim mjestima diljem Hrvatske učinjeno je razmjerno puno u prevenciji raka dojke, ali još ne možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima budući da ne bilježimo pad stopa smrtnosti žena od ove opake bolesti”- izjavio je prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i jedan od inicijatora ove nacionalne javnozdravstvene kampanje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na trgu je postavio i mobilni mamograf u kojem su žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Sve žene koje danas na Trgu bana Josipa Jelačića nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu svoj termin mogu rezervirati na broj telefona 01 / 4696 309 i bit će pozvane na mamografski pregled Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dan narcisa podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, ministar zdravstva RH Milan Kujundžić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Dubravka Brezak Stamać, potpredsjednica skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić i drugi.

“Ovogodišnje obilježavanje Dana narcisa započeli smo ukrašavanjem zagrebačkih spomenika cvjetnim vjenčićima koji simboliziraju borbu hrabrih žena s rakom dojke. Marija Jurić Zagorka, Kumica na Dolcu, Šenoa, Matoš i Ujević imali su ulogu ambasadora u kampanji #BudiNARCISa s ciljem pozivanja naših sugrađanki na besplatne preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije.

Također, iznimno nam je drago što smo ove godine posjetili i udrugu Kamensko te članicama omogućili besplatne mamografske preglede. Želio bih ovom prilikom pozvati sve žene da barem jednom godišnje budu sebi najvažnije i već danas rezerviraju svoj termin.” – zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med.

Dan narcisa održao se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Izvor/Jutarnji.hr/Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR
Uskoro foto galerija…

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI