JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA: „zdravlje bubrega za svakoga  i svugdje u svijetu“

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA: „zdravlje bubrega za svakoga i svugdje u svijetu“

Zajedničkom akcijom neforloga i medicinskih sestara i tehničara Društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i udruge Transplant, jučer je, na središnjem zagrebačkom Trgu obilježen Svjetski dan bubrega.

Tim je povodom održana javno zdravstvena kacija na središnjem zagrebačkom trgu, a cilj je bio podizanje svijesti o velikoj i rastučoj prevalenciji bubrežnih bolesti u svijetu kao i važnost preventivnih mjera kojima se može utjecati na sprečavanje i rano otkrivanje bolesti kao i pravovremeno liječenje.

Volonteri dvaju navedenih društava i Udruge Transplant, uz mlade snage (studenti medicine iz Hrvatske, međunarodni studenti iz Tajlanda, kao i učenici srednje medicinske škole u Vrapču) mjerilo se svim prisutnim osobama koje su iskazale interes za sudjelovanje u javnozdrastvenoj akciji razinu krvnog tlaka, težinu, određivala razina šećera, dijelili savjeti o važnosti preventivnih mjera (primjerice dijeta s manje soli i šećera, kao i važnost kretanja, prestanak pušenja) te upućivali na potrebitost dodatne obrade u slučaju izmjerenih nereguliranih vrijednosti razine šećera u krvi, povišene tjelesne težine, kao i povišenih vrijednosti tlaka iznad ciljnih 140/90mmHg (hipertenzija).

Razlog akcije je što je najmanje 2.4 milijuna smrti godišnje posljedica kronične bubrežne bolesti (KBB) koja je danas šesti najbrže rastući uzrok smrti. Dve najčešća uzroka KBB-a su upravo šećerna bolest i hipertenzija. Stoga rana i pravovremena dijagnoza uzroka, liječenje uzroka kao i sprečavanje i odgoda napredovanja bubrežne bolesti dovodi do smanjenja nepotrebnih pretraga za bolesnike, kao i smanjenja troškova liječenja uz maksimalnu zaštitu bolesnika.

Krilatica ovogodišnjeg Dana bubrega i javnozdrastvene akcije bila je „zdravlje bubrega za svakoga i svugdje u svijetu“ i pobudila je veliko zanimanje Zagrepčana.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI