Janša: U EU-u ne moraju svi misliti isto

Janša: U EU-u ne moraju svi misliti isto

Slovenski premijer Janez Janša je, odgovarajući na novinarsko pitanje o njegovu svrstavanju uz mađarskog premijera Viktora Orbana na prošlotjednoj raspravi na samitu EU-a o pravima seksualnih manjina, u četvrtak poručio da u Europskoj unija da ne moraju svi misliti isto.

Janša je na konferenciji za medije s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen u Brdu kod Kranja istaknuo da u raspravi na samitu EU-a nitko nije dovodio u pitanje ljudskih i manjinskih prava, ali da je Europska unija zajednica 27 država članica s različitim kulturama i da ne moraju svi misliti isto.

“Europska unija neće postati lonac za taljenje u kojem će svi misliti isto”, rekao je Janša.

Čelnici država članica EU-a razgovarali su prošlog četvrtka o mađarskom zakonu koji oštro kritiziran kao homofoban, a rasprava je, prema diplomatskim izvorima, na trenutke bila vrlo emotivna.

Nizozemski premijer Mark Rutte po dolasku na samit izjavio je da Mađarska s takvim zakonom nema što tražiti u Europskoj uniji.

Rutte je, prema diplomatskim izvorima, pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon ili da napusti Europsku uniju.

Predsjednica Komisije je istaknula da je “zaštita manjina jedan od temeljnih načela Europske unije” te najavila da će Komisija uskoro poslati pismo upozorenja mađarskoj vladi u vezi sa spornim zakonom, za koji se tvrdi da krši prava seksualnih manjina.

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka članova Komisije i slovenske vlade na početku slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, među ostalim, rekao da je proširenje EU-a na zapadni Balkan strateški odgovor na brojne izazove. Stoga će slovenskog predsjedništvo 6. listopada organizirati samit EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

“U posljednjem desetljeću kada proširenje EU-a nije bilo u prvom planu vidjeli smo da se na područje zapadnog Balkkana širi netko drugi, a to nije širenje slobode i vladavine prava”, rekao je Janša. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI