Janša: Oporavak nakon pandemije i zapadni Balkan glavni izazovi EU-a

Janša: Oporavak nakon pandemije i zapadni Balkan glavni izazovi EU-a

Oporavak nakon pandemije koronavirusa i širenje na zapadni Balkan među ključnim su izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti EU, rekao je u utorak slovenski premijer Janez Janša.

“Ako se ne bude širila EU, širit će se netko drugi”, izjavio je Janša pred slovenskim diplomatima uoči slovenskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om koje počinje 1. srpnja.

Sloveniji koja će početkom listopada organizirati neformalni summmit EU-zapadni Balkan ta je tema osobito važna zbog blizine regije, a širenje EU-a treba biti odgovor na strateške i sigurnosne izazove trećih aktera.

Među njima je Turska koja svojim politikama na Balkanu nastoji zakočiti širenje EU-a, rekao je Janša.

Što se tiče pandemije, Janša kaže da se ikuzornom pokazala globalistička ideja kako ono što ne možeš osigurati u svojoj državi možeš dobiti jeftinije na svjetsko tržištu.

Dodao je da nijedna država pandemiju covida-19 nije dočekala spremno, što se je pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme.

Kad je riječ o programima otpornosti i oporavka, Janša je kazao da su se članice EU-a relativno uspješno usuglasile o opsežnom gospodarsko-financijskom paketu, ali da će ti biti bitno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

EU ima 27 članica s različitom gospodarskom strukturom i puno će ovisiti o tome kako će Europskoj komisiji uspjeti adresirati specifične probleme pojedinih država, kazao je Janša. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI