Jandroković u povodu Dana Sabora: “Mir, slobodu, demokraciju, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i sloboda te medijskih sloboda treba jako čuvati”

Jandroković u povodu Dana Sabora: “Mir, slobodu, demokraciju, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i sloboda te medijskih sloboda treba jako čuvati”

U povodu Dana Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u subotu se susreo s građanima i odgovarao na njihova pitanja, poručivši uz ostalo kako političarima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, uvijek na prvom mjestu mora biti opće dobro.

U Saboru se nalaze različite političke opcije ali uvijek nam na prvom mjestu treba biti opće dobro, to je glavna zadaća politike i stvaranje što boljih uvjeta života, poručio je Jandroković građanima koji su na Dan otvorenih vrata posjetili Sabor.

SCHREENSHOT/ IZVOR/ HRVATSKI SABOR

To je dimenzija koja često ostaje u drugom planu jer u prvi plan izbiju politička borba i svađe koje su nekada i neprimjerene, rekao je.

Građani su, postavljajući pitanja predsjedniku Sabora, uz ostalo, izrazili nezadovoljstvo dugim listama čekanja na neke zdravstvene preglede i položajem umirovljenika, ali i radom dijela zastupnika.

Pitali su i zašto se ne uvede obvezna srednja škola, zašto se ne pridaje veća pozornost Anti Starčevići, ocu domovine, zašto glasanje na izborima nije obvezno. Bilo je i pohvala , posebice rada zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija.

Građane su zanimale i cijene ručkova u saborskom restoranu, a one mlađe koliko sati dnevno rade zastupnici, koliko je težak njihov posao, što vole u svom poslu a što ne.

Na upit jednog dječaka bi li promijenio posao Jandroković je kazao kako bi da je mlad razmislio bi li se bavio politikom jer se politika promijenila, postala radikalnija i jer je riječ o poslu koji je izložen velikom javnom pritisku.

Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država.

Dan ranije 7. listopada zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Zbog opasnosti od novih napada, Sabor je svoju povijesnu sjednicu održao u podrumskoj dvorani zgrade INA-e, u Šubićevoj ulici.

Danas Hrvatska ima svoje mjesto u međunarodnim odnosima, članica je NATO-a, EU -a , Schengena i eurozone, rekao je Jandroković.

“U ovome trenutku kada se svijet ubrzano mijenja moramo biti svjesni da mir, slobodu, demokraciju, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i sloboda te medijskih sloboda treba jako čuvati i brinuti o tome, nije to tako uvijek bilo, bilo je razdoblja kada nisi mogao kazati što misliš politički i kada si zbog toga mogao u zatvor, bilo je i razdoblja rata i ekonomskih kriza”, naveo je.

Trebamo čuvati ono što smo ostvarili, naša postignuća, a ono što nije na najvišoj razini treba mijenjati i provoditi reforme kako bi ljudi što kvalitetnije živjeli, naglasio je.

Ove godine Dan otvorenih vrata Sabora održava se desetu godinu zaredom. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji koje se održava od 2013., godine ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora.

SCREENSHOT/ IZVOR/ HRVATSKI SABOR

Svake godine, pa tako i ove, okupio je velik broj zainteresiranih svih uzrasta iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelje iz inozemstva koji su, uz stručno vodstvo, razgledali dvorane i protokolarne prostore i imali prilike razgovarati sa zastupnicima.

Izvor/ Hina/ Hrvatski Sabor/ Foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI