Jandroković osudio izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija: “Predstavljaju opasnu revizionističku retoriku”

Jandroković osudio izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija: “Predstavljaju opasnu revizionističku retoriku”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković najoštrije je u ponedjeljak osudio kao neprimjerene izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe dan ranije u Basovizzi pokraj Trsta.

“Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljanju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije”, navodi se u priopćenju predsjednika Sabora.

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio “živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

“Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija”, poručio je Jandroković.

“Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe. U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe”, navodi se u priopćenju. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI