Jandroković: Predsjedanje je potvrda hrvatske predanosti zajedničkim vrijednostima

Jandroković: Predsjedanje je potvrda hrvatske predanosti zajedničkim vrijednostima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak na otvaranju sastanka predsjednika parlamentarnih odbora za europske poslove zemalja EU-a (COSAC) da je hrvatsko predsjedanje potvrda njezine “stroge predanosti” promoviranju europskih vrijednosti.

“Predsjedanje je potvrda naše stroge predanosti da sudjelujemo s drugim članicama u promoviranju europskog projekta i promoviranju zajedničkih vrijednosti“, kazao je i dodao kako je Hrvatska “čvrsto opredijeljena” za Europu vrijednosti i načela.

“Zagovarat ćemo Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima, jednakosti, uvažavanju uzajamnih interesa i razlika”,  rekao je Jandroković.

Ključne teme Hrvatskog predsjedanja bit će povlačenje Velike Britanije iz EU-a, usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027. te nastavak politike proširenja, poručio je Jandroković.

Jandroković je rekao kako EU treba uspostaviti s Velikom Britanijom što bliži odnos, dok oko VFO-a treba postići dogovor “koji bi bio održiv, uravnotežen i u duhu partnerstva.”

Predsjednik Hrvatskog sabora ponovio je da Hrvatska “snažno podržava” proširenje EU-a te da je u “političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu” to europski interes.

“Svako odustajanje od europske vjerodostojnosti na ovom području ima za učinak jačanje utjecaja drugih čimbenika“, smatra Jandroković.

Kriteriji za pristup EU-u trebaju biti “dosljedni i potrebno primijeniti individualni pristup”, dodao je.

Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, istaknuo je kako se nada da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja biti usvojen VFO.

Sastanak predsjednika odbora priprema je za plenarni sastanak COSAC-a, koji će se održati od 24. do 26. svibnja u Zagrebu.

Milošević je istaknuo da će se na plenarnom sastanku COSAC-a raspravljati o provedbi prioriteta predsjedanja, preobrazbi tržišta rada, mobilnosti radne snage u Europskoj uniji, distributivnom učinku kohezijskih fondova na države članice, europskom integriranom pomorskom pristupu te o pravama i obvezama u digitalnom prostoru. (Hina)

Foto: PRESS HRVATSKI SABOR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI