Jandroković o aferi SMS: Svi povezani s aferom će odgovarati

Jandroković o aferi SMS: Svi povezani s aferom će odgovarati

Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u subotnjem intervuju u “Jutarnjeg listu” poručio je nadležnim državnim institucijama da imaju punu potporu u utvrđivanju istine i označavanju osoba odgovornih za eventualno kršenje zakona u aferi SMS, a u političkom smislu, naglašava, morat će odgovarati oni koji su s tom aferom povezani.

Jandroković je ustvrdio kako je potpuno jasno da se u toj aferi “radilo o poslovima koji su ili zakonski ili moralno ili politički s one strane crte koju smatramo prihvatljivom”. “Informacije koje su se pojavile u javnosti izazivaju s jedne strane nevjericu, a s druge opravdanu ljutnju građana, pa i nas koji se bavimo politikom, da su se takve stvari uopće mogle događati”, rekao je.

Ta afera, kada se govori o političkoj dimenziji, rekao je Jandroković, svakako dotiče i HDZ, “bez obzira na to što ni predsjednik Andrej Plenković, ni ljudi koji su zajedno s njim preuzeli odgovornost za HDZ ni na koji način nisu povezani s tom aferom”.

Slika koju stvara afera SMS šteti HDZ-u

“Ali, definitivno ova slika koja se stvara u javnosti šteti HDZ-u. Što se tiče dosad objavljenih informacija, ne znam jesu li one točne ili ne. Za to su zadužene nadležne državne institucije, kojima kao predsjednik Sabora želim poručiti da imaju punu potporu u tome da istragu privedu kraju, nedvojbeno utvrde što se točno dogodilo i označe osobe koje su odgovorne za eventualno kršenje zakona”, poručuje.

Jandroković je pritom najoštrije osudio i potpuno neprihvatljivima nazvao svaki oblik narušavanja ljudskih prava koji se u tom slučaju spominju – eventualna prisluškivanja, lažne korespodencije, pokušaje podmetanja pojedinim sudionicima političke scene.

“Ako je prekršen zakon, sve je jasno. A u političkom smislu, kada se utvrdi što se točno događalo, oni koji su eventualno bili povezani, morat će odgovarati”, rekao je.

Afera SMS nazvana je tako zbog aktivnosti uhićenog bivšega policijskog informatičara Franje Varge kojeg Uskok sumnjiči da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

“Jutarnji list” početkom tjedna objavio je i dijelove istražnog iskaza uhićenog Varge koji se od uhićenja nalazi u istražnom zatvoru. Osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem, Varga u objavljenom iskazu govori i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem, a spominje i savjetnika predsjednice Republike Vladu Galića, kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Upitan hoće li od Milijana Brkića tražiti da podnese ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, predsjednik Sabora u subotnjem intervjuu odgovara kako bi to značilo prejudiciranje krivnje.

“U informacijama koje dobivamo kroz medije spominje se određeni broj visokih dužnosnika. Oni su dosad odbacivali bilo kakvu povezanost s navedenim događajima. Govorili su da su sve to fabriciranja i da oni s time nemaju veze. Dakle, nikome ne želim unaprijed presuđivati, niti bilo koga optuživati. Ali, očekujem da će istraga otkriti što se točno dogodilo i očekujem da će oni koji su eventualno povezani snositi odgovornost”, dodao je.

Prilikom uhićenja Varga je, prema pisanju u medijima, tražio da se nazove i Jandrokovića koji kaže da mu je ta informacija zanimljiva, ali da nije dobio službenu potvrdu da je i točna. “Ali, budući da sam vidio da se u tekstovima spominju pokušaji kompromitiranja i predsjednika HDZ-a, sasvim je moguće da sam i ja bio meta – da se dodatno zamuti voda”, dodao je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI